Putin potpisao zakon koji omogućava proglašavanje novinara "stranim agentima"

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas kontroverzni zakon kojim se omogućava proglašavanje novinara i korisnika interneta "stranim agentima", koji su osudile nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava.
Zakon je krajem novembra usvojen u parlamentu i na snagu stupa odmah.
 
Ministarstvo pravde će od sada moći da označi kao "strane agente" pojedince koji rade za medije klasifikovane kao "strani agenti".
 
Devet nevladinih organizacija, medju kojima Amnesti internešnel i Reporteri bez granica, izrazilo je zabrinutost da bi se na meti zakona, pored novinara, mogli naći i svaki bloger ili korisnik interneta koji ima finansijsku korist od tih medija. U novom zakonu nevladine organizacije vide dodatnu opasnost od cenzure i pretnju slobodi izražavanja.
 
"To će postati moćno orudje za gušenje opozicionih glasova", navele su nevladine organizacije u saopštenju.
 
Ruski zakon od 2012. omogućava vlastima da udruženja koja novac primaju iz inostranstva i imaju "političku aktivnost" označe kao "strane agente". To je 2017. prošireno i na medije koji rade u Rusiji.
 
Taj zakon pod pretnjom velikih kazni i zabrane rada podvrgava "strane agente" strogim administrativnim merama, kao i pominjanje statusa "stranog agenta" u svim izdanjima ili izveštajima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.