Premijer Finske podneo ostavku zbog štrajka radnika pošte

Predsednik Vlade Finske Anti Rine podneo je ostavku na tu funkciju nakon štrajka radnika državne poštanske službe koji se proširio i na druge sektore.
Predsednik Finske Sauli Ninisto prihvatio je ostavku, javlja Rojters.
 
Anti Rine se našao pod pritiskom da podnese ostavku zbog načina na koji se njegova Vlada nosila sa dvonedeljnim štajkom radnika državne poštanske službe. Štrajk se proširio na nacionalnu avio-kompaniju i druge sektore. 
 
Inače, ovo je drugi put da Finska ostaje bez premijera ove godine. U martu je celokupna finska vlada podnela ostavku zbog nemogućnosti sprovođenja reforme zdravstvenog sistema.
 
U aprilu su, zatim, održani parlamentarni izbori.
  • Nenad

    14.12.2019 09:44
    Objasnjenje
    Radnik sam pošte u Finskoj i bio sam u štrajku od 12 - 27 novembra. Strajk je pokrenut jer je rukovodstvo pošte u toku leta odlučilo da promeni ugovor o radu i da izmedju ostalog smanje platu radnicima od 30% - 50 %. Kako ova praksa ( menjanja ugovora ) je ustanovljena pre nekoliko godina i preti celokupnoj radničkoj klasi , mnogi sindikati različitih delatnosti su dali podršku i počeli sa strajkovima. Presednik vlade je podneo ostavku jer je njegov ministar ( ministarka Patero ) utajila informaciju poslanicima da rukovodstvo pošte radi na ovom projektu
    To je dovelo do krize poverenja , jer vlada Finske polaže račune svojem parlamentu i parlament je neprikosnoveni vladar republike. To je sistem koji je prosto ne zamisliv na Balkanu.
  • PTT Srbija

    08.12.2019 12:47
    Zvuči poznato! Ah da,to je Finska!
    Prenu se iz debelokožačkog sna Mira Petrović,direktorka PTT Srbija i nastavi da sanja svoj PUPS sanak dok radnici Pošte crkavaju.
    A ovdašnju premijerku da i ne spominjemo. Ipak,daleko je ta Finska..
  • Denis

    05.12.2019 10:02
    Kakav nemoralan tip

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.