Merkel posetila Aušvic: Ovo ljudski um ne može da shvati

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je danas, po prvi put u 14-ogodišnjem mandatu na čelu nemačke vlade, bivši koncetracioni logor Trećeg rajha u Aušvicu i istakla da ono što se dogodilo u Aušvicu ljudski um ne može da shvati.
Ona je najpre obišla muzej u kojem se nalaze mnogi predmeti bivših logoraša, ali i ostaci opreme za ubijanje ljudi. Položila je, zajedno sa poljskim premijerom Mateušom Moravijeckim venac na "zidu smrtu", ispred kojeg je ubijeno na hiljade ljudi.
 
"Važno je da se zločinci nazivaju pravim imenom, a to smo mi Nemci. Podsećanje na zločince je u našoj odgovornosti, koja nikada ne prestaje", naglasila je ona.
 
Merkelova je istakla da su zločini nacista u ovom logoru neodvojivi od nemačkog identiteta.
 
"Zločini u Aušvicu su čvrsti deo našeg nacionalnog identiteta", rekla je ona i ukazala na to da se zločini nikada ne smeju zaboraviti, podvući crta, niti relativizovati.
 
Kazala je da se i sada suočavamo sa napadom na osnovne vrednosti demokratije i opasnim revizionizmom istorije.
 
"Moramo da se suprotstavimo svima koji šire predrasude prema ljudima druge vere ili porekla", poručila je Merkelova dodajući da se zbog toga mora stalno prenositi strašna priča Aušvica.
 
Poseta Merkelove Aušvicu se u Nemačkoj ocenjuje istorijskim događajem. Na ovom stratištu bilo je do sada tek dva kancelara. Poslednja poseta jednog nemačkog kancelara bila je leta 1995. kada je Helmut Kol odao počast žrtvama Aušvica.
 
Pre njega je tadašnji kancelar Helmut Šimit 1977. kao prvi nemački kancelar obišao ovo stratište.
 
Inače povod za posetu Merkelove je desetogodišnjica postojanja Fondacije Aušvic-Birkenau, koja se brine o očuvanju stratišta. Uoči posete Merkelova je obećala finansijsku podršku Fondaciji u visini od 60 miliona evra.
  • EvoOvako

    08.12.2019 10:30
    Industrija Smrti
    Još uvek svoje podanike ima. Kada "zapalite preko" skapirate da su zapravo ljudi iz ex-YU u očima mnogih stanovnika Evrope samo "manje zlo" od "obojenih i muslimana".
    Ne trebate daleko otići - pređite u RH i vidite. U Mađi je na vlasti desničar koji je ovih dana pokazao ozbiljne pretenzije na Slavoniju i Baranju. U Austriji i Francuskoj desnica je jaka. U Skandinaviji ne pokazuje toliko, ali se oseća.
    U Nemačkoj - kada prođete Drezden znaćete.
    Jedina razlika je što sada nisu Jevreji "krivi za sve", već druge rase, jer, Bože moj, skidaju cenu rada, a u slučaju da Nemcima, Englezima, Dancima i sličnim ponudite poslove koje oni smatraju nedostajnim odbiće ih glat.
    Toliko.
  • Dusan

    07.12.2019 08:59
    Koja
    sramota za ljudki rod i civilizaciju uopste. Desetine miliona ubijenih su izgleda jedna bezvredna brojka koja nikom nista ne znaci. Da je pravde ,tamo bi bila livada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.