Titov brod "Galeb" postaje muzej

Titov brog "Galeb" uz pomoć tri tegljača odvučen je iz riječke luke u brodogradilište Dalmont u Kraljevici, gde će biti obnovljen i preuređen u brod-muzej, a vrednost radova je 46,9 miliona kuna bez PDV-a (oko 6,7 miliona evra).
Kako izveštava portal index.hr, "Galeb" je otegljen iz Porto Baroša u riječkoj luci, gde je bio privezan od sredine 2013. godine, a rok za njegovu obnovu je 14 meseci.
 
Brod se preuređuje u muzej u sklopu projekta "Rijeka 2020 - Evropska prestonica kulture", i to u okviru evropskog projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine", koji obuhvata i preuređenje Palate šećera u sedište Muzeja grada Rijeke, za šta je odobreno 68,9 miliona kuna (oko 9,25 miliona evra) bespovratnih sredstava iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.
 
Muzejska postavka će se prostirati na 4.500 kvadratnih metara broda. Multimedijalna i interaktivna stalna postavka broda-muzeja sastoji se od četiri celine: istorije broda od 1938. do 1990, uloge Josipa Broza Tita i njegovih putovanja na brodu u razvoju Pokreta nesvrstanih, života na školskom brodu i predstavljanja broda kao tehnološkog dostignuća svog vremena.
 
Predviđeno je da brod muzej bude privezan uz "Mol longo" u riječkoj luci.
 
Ovaj brod je izgrađen i porinut 1938. u Đenovi pod imenom Ramb III, a prva namena mu je bila prevoz banana. Početkom Drugog svetskog rata prenamenjen je u ratni brod, a 1943. su ga preuzeli Nemci i do kraja rata je služio kao minopolagač Kibic.
 
Na kraju Drugog svetskog rata je potopljen u riječkoj luci. Iz mora je izvučen tek nakon tri godine, nakon čega je postao školski brod "Galeb", a ubrzo zatim i ploveća rezidencija predsednika tadašnje Jugoslavije Josipa Broza Tita. Na njemu je obavio niz državnih putovanja i održavao sastanke sa šefovima država, uglavnom vezane za Pokret nesvrstanih.
 
Nakon raspada Jugoslavije je otplovio u Boku Kotorsku i prodat je grčkom brodovlasniku koji ga je poslao na remont u brodogradilište "Viktor Lenac", u kojem je i ostao nakon bankrota vlasnika. Brod je otkupio Grad Rijeka.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet