Albanija upozorena da ne sme da blokira slobodu izražavanja na internetu

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju pozvala je vlasti Albanije da poboljšaju predlog zakona o novom sistemu registracije onlajn medija.
Albanija upozorena da ne sme da blokira slobodu izražavanja na internetu
Foto: Pixabay
Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir je pozvao Parlament Albanije da dopuni izmene predloga tog zakona. Ukazao je na važnost sprovođenja tog zakona i naglasio da regulatorna agencija mora da bude potpuno nezavisna i slobodna od političkog mešanja.
 
OEBS i medijske organizacije Albanije su kritkovali prošlogodišnji predlog zakona o onlajn medijima i najavu visoke kazne za neregistrovane provajdere elektronskih medija.
 
Dezir je rekao da se ne sme tumačiti da će taj zakon dati pravo na cenzuru ili drugo ograničavanje slobode izražavanja. Istakao je da su prihvaćene neke preporuke OEBS-a na taj propis, te će mogućnost blokade pristupa onlajn sadržajima biti ograničena na samo tri slučaja: dečija pornografija, promocija terorizma i ugrožavanje bezbednosti države. Dezir je predložio unošenje nekoliko izmena "da bi se precizirala garancija slobode izražavanja i sprečila nepotrebna ograničenja ili sankcije za provajdere elektronskih medija".
 
"Nadam se da će se tokom rasprave u Parlamentu nastaviti popravljanje predloga zakona amandmanima, uz uzimanje u obzir javne rasprave s civilnim društvom, novinarskim udruženjima i medijima", naveo je Dezir.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.