Švedska dobitnica Nobelove nagrade iz 1988. vratila nagradu u znak protesta zbog Handkea

Švedska doktorka i novinarka Kristin Doktar koja je dobila Nobelovu nagradu 1988. godine za mir kao članica mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, vratila je ovo prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu.
Švedska dobitnica Nobelove nagrade iz 1988. vratila nagradu u znak protesta zbog Handkea
Foto: Pixabay
Ona je govorila večeras pred stotinama okupljenih u švedskoj prestonici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid, prenosi Aldžazira Balkans.
 
"Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam", rekla je ona pred okupljenima sa medaljom u ruci.
 
Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime. Prisetila se i ratova na Balkanu odakle je izveštavala i ukazivala na zločine koji se dešavaju i užasima kojima je svedočila.
 
"Dok god živim, svedočiću kako se istina o užasnom ratu nikada ne bi negirala", dodala je ona.
 
"Ko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam preponosna na Akademiju, Nobelova nagrada je bila svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osećam sramotu i krivicu", dodala je ona.
 
U stokholmskoj Koncertnoj kući uručene su Nobelove nagrade za 2019, uključujući i nagradu za književnost Peteru Handkeu. Dodela nagrade austrijskom književniku izazvala je brojne kontroverze i negodovanje javnosti.
 
Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Albanije i Turske. Spontani su protesti, uoči formalnog uručivanja nagrade, održani ispred Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, a posle dodele nagrade i u švedskoj prestonici. Okupljeni su minutom ćutanja odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, kao i žrtvama rata u BiH.
  • Cestitost

    11.12.2019 13:37
    Cestitke gospodji a vi sitni smrdovi vristite :)
  • Gojko

    11.12.2019 09:12
    Ovo je gest za poštovanje, jer dobitnik Nobelove nagrade ima glas koji se daleko čuje - makar u jednoj novinskoj vesti. Pogotovo što Nobel za književnost i Nobel za nauku imaju sličnosti ko d*pe i oči - nimalo.
  • Светозар Милетић

    11.12.2019 09:12
    А када су Барак Обама и слични добили Нобелову награду за мир онда јој није радила грижа савести ?! Какво лицемерје на квадрат. Боље да су нешто прочитали од Нобеловца ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.