Handke proglašen personom non grata u Sarajevu

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen je danas personom non grata u Kantonu Sarajevo.
Ovu odluku koju su inicirali poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), jednoglasno je na današnjoj sednici donela Skupština Kantona Sarajevo.
 
U deklaraciji o tome se osuđuje dodeljivanje Nobelove nagrade, kako je navedeno, "negatoru genocida u Srebrenici".
 
U deklaraciji je navedeno da je "završna faza genocida upravo negiranje genocida", i konstatuje da je "dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vreme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim, sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem na čelu".
 
U deklaraciji piše da Handke "ni danas ne menja svoje stavove, već ide korak dalje, pa najavljuje svoj dolazak u našu zemlju (BIH) i posetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice".
 
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su dodelu Nobelove nagrade Handkeu ocenili kao "novu uvredu žrtava", uz ocenu da bi njegova poseta BiH i Sarajevu izazvala "dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije".
  • w/e

    12.12.2019 12:24
    @The Lalosh part 2
    Simpaticno koliko licno ljudi shvataju stvari.

    Zrtve "Necega," iliti genocida koji je pomenut u istoj recenici iz koje si izvukao sadrzaj koji ti se toliko dopao.

    Na isti nacin razmisljaju i oni koji citaju samo Isusove reci u Bibliji bez ostalog konteksta i izvlace nepovezane zakljucke.
    Ocito da recima ne mogu da prenesem dovoljnu kolicinu informacija ili odbijas da prihvatis argumente, ali eto prezivecemo dok se sekcija za komentare ne pretvori u image board.
  • The Lalosh

    12.12.2019 10:25
    @w/e
    Ako si pismen pročitaj šta si napisao:
    w/e11.12.2019 • 13:46
    Srebrenica
    Ne zna se ko je ludji, ovi sto se ponose genocidom koji se nije dogodio ili oni koji glume zrtve necega sto se nikada nije ni dogodilo.

    Ako treba, više puta pročitaj ovaj deo:
    ili oni koji glume zrtve necega sto se nikada nije ni dogodilo.

    Pa ako opet tvrdiš da nisi to napisao, onda sam ja stvarno nepismen.
    Ali biće da je obrnuto.
  • Srljak

    12.12.2019 09:37
    @Istoricar
    Par pitanja za istoricara: 1. Dali su u Beogradu dočekali hitlerovu vojsku sa cvvecem?? 2. Da li je srpska vojska ucesttvovala u posadi Staljingrada zajedno sa njemačkom vojskom? 3. Zasto je u Srbiji važili za jednog ubijenog nemca strlja se 100 talaca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.