Postignut dogovor o klimatski neutralnoj EU

Lideri EU na samitu u Briselu postigli su dogovor o klimatski neutralnoj EU do 2050. godine.
Postignut dogovor o klimatski neutralnoj EU
Foto: Pixabay
Maratonski razgovori predsednika država i vlada EU članica koji su počeli u četvrtak rano popodne i trajali do petka iza ponoći kao prioritet su imali dogovor o postizanju nulte emisije štetnih gasova u EU.
 
Plan za "klimatski neutralnu Evropu" u startu je podržalo 25 članica, dok su Poljska, Mađarska i Češka svoje potpise uslovljavale definisanjem datuma, troškova i načina dekarbonizacije.
 
Češki premijer Andrej Babiš pred početak samita poslao je pismo predsedniku Evropskog saveta Šarl Mišelu u kome naglašava da se moraju definisati podela troškova tranzicije sa fosilnih goriva pri čemu se, prema njegovom mišljenju, prioritet mora dati članicama koje se najviše i oslanjaju na upotrebu fosilnih goriva.
 
Pored novca, jedno od pitanja oko kojih se vodila diskusija među zemljama članicama jeste mogućnost da veći razvoj nuklearne energije u Evropi zameni izvore energije koji najviše zagađuju prirodnu sredinu izazivajući efekat staklene bašte.
 
Poljska je tokom razgovora sa EU članicama izrazila i sumnju da se do 2050. godine može postići cilj klimatski neutralne Evrope tražeći da se taj rok pomeri na 2070. godinu, što na kraju nije prihvaćeno.
 
Pored maratonskih razgovora o klimi, koji su obeležili prvi dan samita u Briselu, EU lideri brzo su se usaglasili oko produžetka evropskih sankcija Rusiji.
 
Tokom večere u Briselu lideri su razmotrili i budžet EU za narednih sedam godina i ovlastili predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da nastavi pregovore u cilju finalizacije dogovora o budžetu.
 
EU lideri su na samitu u Briselu dočekali i prve informacije o rezultatima izbora u Velikoj Britaniji. Razgovor o izlasku Velike Britanije iz EU, koji posle informacija o pobedi britanskih konzervativaca deluje sve izvesniji, i pripreme za pregovore o budućim odnosima dve strane, biće danas na dnevnom redu samita EU lidera.
  • kimi

    14.12.2019 00:03
    "Pored novca, jedno od pitanja oko kojih se vodila diskusija među zemljama članicama jeste mogućnost da veći razvoj nuklearne energije u Evropi zameni izvore energije koji najviše zagađuju"
    O ovome sam laprdao jos prvog dana kada je ona pipi duga carapa pocela da laprda o "klimatskim promenama" ..
    Nema tu nikakvih promena, ovo nuklearni lobi koji kao sto sam rekao bio, sada kada je ugalj itd jeftina roba, zele da zabrane svima ostalima da napreduju ,tako sto ce to zabraniti a uvesti novu energiju koja kosta nenormalno, i naravno na taj nacin odrzati sebe na vrhu ,ne dajuci siromasnim drzavama ni sekund nade da ce ikada biti razvijeniji, a sve ovo jos jednom pokazuje, da bi bilo bogatih ,mora biti siromasnih.
  • Krcko

    13.12.2019 14:11
    Sve mi se cini...
    ... da u EU komisiji i parlamentu sede ili totalni moroni ili tipovi slicni clanovima nase vlade, dakle opet totalni moroni.
    2050 ce za sve biti kasno. Jedino sto ce tada jos ziveti je ljudska pohlepa, sebicnost, uskoumnost i zatucanost religijama i "ekonomijom" sto je druga rec za prve tri stavke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.