Škole u delu Irana zatvorene zbog zagađenog vazduha

Iranske vlasti naredile su zatvaranje škola u Teheranu i više gradova u zemlji zbog zagađenja vazduha koje je dostiglo nove opasne nivoe.
Škole u delu Irana zatvorene zbog zagađenog vazduha
Foto: Pixabay
U Teheranu gust sivi dim obavija grad već nekoliko dana i potpuno je sakrio planine Alborz iznad iranske prestonice. Juče je oblak od zagađenja bio vidljiv na više od 20 kilometara severno od grada, prenosi dopisnik Frans presa.
 
Guverner provincije Teherana Mohamed Taghizadeh doneo je odluku da se zatvore škole u glavnom gradu pošto je zagađenje vazduha dostiglo štetne nivoe za osetljive ljude, prenela je iranska agencija Irna.
 
"Sve škole u provinciji zatvorene su danas, izuzev u dva kantona i mogu da ostanu zatvorene i sutra", rekao je guverner.
 
Vlasti pozivaju starije, decu i osobe sa disajnim teškoćama da ostanu kod kuće. Takođe se ne proporučuju sportske aktivnosti.
 
Agencija Irna javlja da su škole zatvorene u provinciji Alborz, koja se graniči sa Teheranom, kao i u gradovima Kom i Irak, u centru Irana.
 
Škole u Teheranu već su bile zatvorene nekoliko dana u novembru zbog zagađenja vazduha.
 
Prema merenjima gradskih vlasti, koncentracija sitnih čestica (PM2,5) dostigla je 145 mikrograma po kubnom metru u proseku poslednja 24 časa, a prešla je 165 mikrograma u nekim kvartovima Teherana.
 
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje stopu manju od 25 mikrograma po kubnom metru prosečno u 24 časa.
 
U nastojanju da smanje zagađenje, vlasti su uvele restrikcije za automobile u glavnom gradu od 8,5 miliona stanovnika. Vožnja kamiona zabranjena je u celoj provinciji.
 
Svake godine između novembra i februara zagađenje vazduha dostiže vrhunac u Teheranu, koji se nalazi na visini od 1.400 do 1.800 metara, zbog fenomena nazvanog termička inverzija, hladan vazduh na visini sprečava topao i zagadjen vazduh da ode.
 
Glavni uzrok zagadjenja su teška vozila, motocikli, rafinerije i termocentrale, prema izveštaju koji je 2018. objavila Svetska banka.
 
Prema zvaničnim podacima, objavljenim u iranskoj štampi, 30.000 ljudi umre u Iranu svake godine zbog zagađenja vazduha.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.