Izglasan opoziv Trampa

Većina u američkom Predstavničkom domu Kongresa glasala je u četvrtak za opoziv predsednika Donalda Trampa pod optužbom da je zloupotrebio svoja ovlašćenja i da je opstruisao kongresnu istragu.
Postupak će se nastaviti sledećeg meseca u Senatu gde većinu imaju republikanci pa nije verovatno da će Tramp na kraju biti opozvan.
 
Glasanje u Predstavničkom domu sprovedeno je nakon celodnevne rasprave u kojoj su demokrate predsednika nazvali pretnjom američkoj demokratiji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Pontije Pilat osigurao Isusu više prava nego Predstavnički dom predsedniku.  
 
Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, s 230 glasova "za" i 197 "protiv" izglasao je prvu tačku optužbe koja se odnosi na zloupotrebu položaja zbog zahteva Ukrajini da "iskopa" prljavštinu o njegovom političkom suparniku Džou Bajdenu uslovljavanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasalo je 229 poslanika, a 198 ih je bilo protiv.
 
Za opoziv predsednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji broji sto članova.
 
Kad je reč o Senatu, to će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsednika u istoriji te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsednika zbog "ozbiljnih zločina i prekršaja". Dosad nijedan američki predsednik nije bio opozvan po tim osnovama.
 
U slučaju Endrjua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Ričard Nikson se 1974. sam povukao s dužnosti pre nego što je opozvan.  
 
Tramp, koji je u trenutku glasanja bio sa svojim simpatizerima u Mičigenu, odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u septembru pokrenula predsednica parlamenta Nensi Pelosi - "lovom na veštice".
 
Bela kuća je nakon glasanja saopštila da je uverena da će Senat osloboditi Trampa.
 
"Danas se u Predstavničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u istoriji naše nacije", stoji u izjavi portparolke Bele kuće Stefani Grišam, koja je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.
  • Ptić rugalac

    19.12.2019 12:36
    Ha ha ha
    Pa, u Senatu većinu imaju republikanci, a za Trampovu smenu bi moralo da glasa 67 senatora od ukupno 100 koliko ih ima. Dakle - srušiće demokrate Trampa kao što će i naša "građanska opozicija" srušiti Vučića. Jezikom domina rečeno - DUPLO GOLO!!
  • Darko

    19.12.2019 11:17
    @Bora

    poredite politicare u najmocnijoj sili sveta (u kojoj zivi 330 miliona stanovnika) sa politicarima lopovima u ovoj siromasnoj drzavici ciji broj stanovnika cini jednu cetvrtinu Njujorka ?
  • -+-+-

    19.12.2019 10:48
    Ovu vest neka procitaju svi poslanici u skupstini srbije .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet