Novi temperaturni rekord u Australiji, u Novom Južnom Velsu vanredno stanje zbog požara

Vanredno stanje proglašeno je u australijskoj državi Novi Južni Vels, zbog strahova da će rekordno visoke temperature samo pogoršati požare kojih je trenutno oko 100 u toj državi, preneo je BBC.
U sredu je bio najtopliji dan u istoriji Australije, čime je "srušen" rekord postavljen dan pre.
 
U utorak je zabeleženo 40,9 stepeni Celzijusa, dok je pređašnji rekord, postavljen 2013, iznosio 40,3 stepeni. U sredu je pak prosečna maksimalna temperatura vazduha u zemlji bila 41,9 stepeni Celzijusa.  
 
Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan proglasila je sedmodnevno vanredno stanje zbog predviđenog pogoršanja vremenskih uslova.
 
"Izvor naše najveće zabrinutosti u idućih nekoliko dana je nepredvidljivost, uz ekstremne vetrove i ekstremno visoke temperature", rekla je ona.  
 
Zbog vanrednog stanja vatrogasne službe imaju dodatna ovlašćenja.  
 
Ranije ovoga meseca već je bilo proglašeno vanredno stanje u Novom Južnom Velsu, čiji je glavni grad Sidnej.  
 
Šumski požari haraju Australijom mesecima, pri čemu je poginulo šest osoba, uništene su stotine kuća, dok su milioni hektara zemlje spaljeni.  
 
Studenti: Gde je, dođavola, premijer?  
 
Australijski studenti okupili su se u četvrtak pred rezidencijom premijera Skota Morisona u Sidneju, tražeći hitne akcije na polju klime.  Morison je trenutno na praznicima sa svojom suprugom i dve ćerke. Lokalni mediji kažu da su na Havajima, ali premijerov kabinet to nije potvrdio.  
 
Mladi demonstranti nosili su transparente s natpisima poput "Naša zemlja gori, gde ste dođavola vi?", "Palite našu budućnost" i "Kakav je vazduh na Havajima?".  
 
Studenti su se okupili zajedno s više desetina odraslih demonstranata.  
 
"Svi smo se ovde danas okupili da postavimo jedno pitanje: Gde je, dođavola, premijer", rekla je senatorka iz Zelenih Mehrin Faruki.  
 
"Gde ste dođavola vi?" je slogan iz reklamne kampanje koju je vodio Morison 2006. godine dok je bio direktor australijske turističke zajednice "Tourism Australia".
  • Boris

    19.12.2019 11:35
    Mi bismo takvu situaciju lako rešili.
    "Đilasove pristalice su podmetnule više od 100 požara a Amerikanci su izazvali vetrove Harpom."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet