Crkveni skup u Nikšiću završen bez incidenata

Sabor u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću na kome je iskazan protest zbog namere vlasti da usvoji novi Zakon o slobodi veroispovesti završio se danas bez incidenata.
Skup pod nazivom "Muž je branič žene i deteta, narod branič crkve i plemena", organizovale su Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve (SPC), u crkvi svetog Vasilija Ostroskog u Nikšiću.
 
Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve (SPC), koje su organizovale skup, pozvale su vlasti u Crnoj Gori da sklope ugovor sa tom crkvom kojom bi se ravnopravno i po suštinski istorijskim uslovima sadržanih u ugovorima koje je vlada zaključila sa drugim crkvama i verskim zajednicama regulisala pitanja od zajedničkog interesa.
 
Namere crnogorske vlasti da usvoje novi zakon o slobodi veroispovesti koji je izazvao oštre kritike Srpske pravoslavne crkve koja ona doživljava kao diskrimantorsku "kao otimanje i pljačku hramova i crkvene imovine i ukidanje pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori".
 
Pred više hiljada vernika okupljenih u crkvi svetog Vasilija Ostroškoj u Nikšiću mitropolit SPC Amfilohije je crnogorosku vlast nazvao "savremenim bezumnicima", "grupom bogataša", "bivših tiotista" koji su "opljačkali sva preduzeća u Crnoj Gori, a sada hoće i hramove". Amfilohije je poručio da to crkva neće dozvoliti.
 
Na skupu, kome su prisustvovali pojedini crnogorski opozicioni čelnici, pročitana su pisma podrške vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, sinoda ruske pravoslavne crkve i predstavnika ukrajinske crkve. Prema tvrdnjama Amfilohija, crnogorska policija je danas na granici Crne Gore sa BiH i Srbijom zaustavila vernike koji su krenuli na skup i nije im dozvolila da uđu u Crnu Goru.
 
Uprava policije Crne Gore saopštila je ranije danas da narodni sabor u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Nikšiću protiče bez incidenta. Po policijskim procenama skupu u Nikšiću je prisustvovalo oko 6.000 građana što je, kako je po navodu policije Crne Gore, daleko manje od očekivanih procena organizatora.
 
Za ovaj skup su iz manastira Ostrog donete mošti svetog Vasilaja Ostroskog, što je okupilo značajan broj vernika iz Crne Gore, ali i susednih zemalja Srbije i BIH. Taj potez SPC izazvao je osudu državnih organa Crne Gore uz stav da je reč o "manipulaciji", "svetogrđu", te da je prenošenje svečevih moštiju bez prethodne saglasnosti države, nezakonito.
 
Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji podrazumeva da sve verske zajednice moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta. Zakonu se oštro protivila Srpska pravoslavna crkva. Predlog zakona je na dnevnom redu 24. decembra.
 
Deo opozicije traži da se povuče taj zakon iz procedure i najavljuje da će u suprotnom organizovati proteste ispred skupštine.
  • Nai

    21.12.2019 19:04
    Svaka čast Srbi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet