Ilinois od 1. januara legalizuje marihuanu za rekreativnu upotrebu

Marihuana za rekreativnu upotrebu postaće legalna u saveznoj državi Ilinois 1. januara 2020. godine, čime će ta savezna država zaraditi desetine miliona dolara.
Ilinois od 1. januara legalizuje marihuanu za rekreativnu upotrebu
Foto: Pixabay
Od Nove godine osobe starije od 21 godine moći će legalno da kupe do 30 grama cveta marihuane, 5 grama koncentrata marihuane ili 500 grama proizvoda s THC-om, na primer kolačića, u licenciranim trgovinama u toj saveznoj državi.
 
Očekuje se da će konzumenti kanabisa za Novu godinu pohrliti u nekolicinu licenciranih trgovina širom Čikaga, najvećeg grada u Ilinoisu. U severnom delu grada vlasnik je prodao karte vredne 250 dolara ljudima koji žele biti na početku reda kada se trgovina otvori rano ujutro sledeće srede.
 
Druga trgovina, Dispensary, u četvrti Uptown, koristiće "redomat" za kupce. "Cela četvrt se pridružuje. To će biti potpuno novi svet u Čikagu 1. januara", rekao je menadžer Abigejl Votkins, dodajući da mnoge trgovine u četvrti nude specijalne ponude za kupce.
 
Ilinois se pridružuje drugih deset država i glavnom gradu Vašingtonu, u kojima je mala količina droge legalna za odrasle. Medicinska marihuana legalna je u Ilinoisu od 2014.
 
Guverner Ilinoisa, demokrata J. B. Pricker u junu je potpisao zakon koji omogućava brisanje oko 700 hiljada presuda i dosijea povezanih s korišćenjem marihuane. Privatna prodaja, vožnja pod uticajem marihuane i konzumacija marihuane u javnosti ostaju zabranjeni u Ilinoisu.
 
Očekuje se da će ova mera doneti više od 57 miliona dolara u budžet savezne države u fiskalnoj godini 2020, koja počinje 1. jula, po ministarstvu finansija Ilinoisa.
  • Živka

    25.12.2019 08:55
    @Nada
    Jovanjica je došla iz Amerike!!
  • Nada

    24.12.2019 23:36
    Jovanjica
    Se seli u Ameriku?
  • Šifeli

    24.12.2019 22:16
    Sreća pa je kod nas rakija i vinjak legalan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet