Švedska ugasila reaktor nakon 40 godina rada

Švedska je ugasila jedan od četiri nuklearna reaktora na svojoj najvećoj elektrani nakon više od 40 godina rada zbog, kako su naveli operateri, nedostatka profitabilnosti i sve većih troškova održavanja.
Švedska novinska agencija TT izvestila je da je reaktor Ringhals 2 na jugozapadu Švedske trajno ugašen u skladu sa odlukom iz 2015. vlasnika švedske državne energetske grupe Vatenfal i nemačkog komunalnog preduzeća Uniper.
 
Elektrana Ringhals, koja se nalazi oko 65 kilometara južno od drugog najvećeg švedskog grada Geteborga, jedna je od tri nuklearne elektrane u Švedskoj i do sada je proizvodila između 15 i 20 procenata ukupne potrošnje električne energije u zemlji.
 
Vatenfal je na svojoj veb stranici naveo da je Ringhals najveća elektrana u celom nordijskom regionu.
 
Proteklih godina u Švedskoj je među političarima i građanima vođena dugotrajna rasprava o prednostima i nedostacima nuklearne energije.
 
Švedski poslanici su 2010. godine doneli odluku da dozvole zamenu postojećih nuklearnih reaktora u zemlji novim, a prema anketama o stavu javnog mnjenja, većina Šveđana je podržala tu inicijativu.
 
Vatenfal i Uniper odlučili su takođe da ugase reaktor Ringhals 1 krajem 2020. godine, dok bi Ringhals 3 i Ringhals 4 trebalo da nastave sa radom do 2040-ih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet