Rezultat izbora u Hrvatskoj neće bitno promeniti odnos prema Srbiji

U Hrvatskoj se danas održava drugi krug predsedničkih izbora. O razlikama između Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ) i Zorana Milanovića (SDP) te promenama koje bi oni mogli doneti za Dojče Vele govorio je politički analitičar Višeslav Raos.
Rezultat izbora u Hrvatskoj neće bitno promeniti odnos prema Srbiji
Foto: Youtube (Screenshot)

Predsednički kandidati nude dve različite vizije Hrvatske. Zoran Milanović kaže da je njegova Hrvatska društvo različitih, jednakih pred ustavom i zakonom. Kolinda Grabar-Kitarović poziva na državu zajedništva s dosta refleksije na Domovinski rat. Raos smatra da je u slučaju Grabar-Kitarović to često više "dodvoravanje" njenom glasačkom telu, nego njeno lično mišljenje.

Ipak, naglašava da kada je u pitanju odnos sa Srbijom, ali i Bosnom, teret odgovornosti stoji na obe strane.

"Na čelu Hrvatske može biti najumešniji diplomat, ako sagovornici u Beogradu i Sarajevu nisu spremni na kompromis i nadvladavanje problema iz prošlosti. Znam da postoje neka očekivanja da Hrvatska kao članica EU-a bude predvodnica nekih demokratizacijskih procesa. To je čak i službena mantra u Hrvatskoj. Milanović je jasno rekao da ne misli da koristi blokadu srpskih pregovora kao sredstvo rešavanja bilateralnih problema. Ima i jasan odmak od Herceg-Bosne i onoga što se događalo između Hrvata i Bošnjaka u ratu. Ima li on neko inovativno institucionalno rešenje za probleme postdejtonske BiH? Ipak, za razliku od HDZ-a, nudi samo distanciraniji i trezveniji odnos prema Mostaru", objašnjava Raos.

Navodi i da ako Milanović pobedi, može se očekivati oštriji stav prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Recimo, Kolinda Grabar-Kitarović je stavila naglasak na pitanje nestalih, ali to će biti teško rešiti sa srbijanskom vladom. Neki će reći da je prošlo puno godina i da se tu ne može pomoći. Mislim da je veći problem to što se Srbija boji da bi, kada bi sarađivala s Hrvatskom, sama sebe inkriminisala kroz učestvovanje svojih državljana u ratu na području Hrvatske. Srbija pokušava na sve načine da umanji svoju ulogu i ekskulpira se, recimo, od pobune u Kninu”, priča Raos za Dojče Vele.

Ikona desnice, pevač Marko Perković Tompson, daje podršku Grabar-Kitarović, dok Milanovića označava komunistom. Ipak, Raos ne smatra da je Milanović zapravo levičar.

“On sigurno nije Dežremi Korbin, već je po profilu bliži Mateu Renciju. Ali s obzirom da se u Hrvatskoj birači mobilizuju ne putem ekonomskih, već putem istorijskih rascepa - preko odnosa prema prošlosti, Drugog svetskog rata, socijalističkog razdoblja i Domovinskog rata - za deo ljudi na desnici Milanović je crvena krpa”, zakljlučuje Raos.

Intervju u celini pročitajte na sajtu Dojče Velea.

  • Veverac

    06.01.2020 12:21
    @Pedja
    Ma, daaa... "Gotov je", "car je go", bla, bla bla... Babačko i heklerajsko otužno mantranje... A, kad smo već kod "izolovanosti", čini mi se da je pokrenut "Mali šengen" (Srbija - Albanija - Severna Makedonija), odnosi sa Orbanovom Mađarskom su odlični, a i sa Rumunima i Bugarima su dosta dobri. Tako da su odnosi sa "braćom" Hrvatima i milogorskim režimom sasvim nebitni.
  • Pedja

    05.01.2020 23:18
    Hoce, hoce
    Vucic ostaje potpuno izolovan u regionu. Pokvario je odnose Srbije sa apsolutno svim susedima.
  • Document

    05.01.2020 21:32
    Ovaj Milanovic bar nije glup i nije marioneta katolicke crkve, mislim da ce biti dobar i realan predsednik. Svidja mi se sto javno kritikuje pevacaTompsona .
    Zanimljivo da je do 21:00h obradjeno 96,64% glasova. Kod nas RIK-u treba cetiri dana da obradi glasove . Mozete li onda da zamislite o kakvim kradjama se tu radi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.