VIDEO: Milioni Indijaca izašli na ulice zbog privatizacije državnih firmi

Milioni radnika pokrenuli su jednodnevni štrajk širom Indije protiv ekonomskih politika vlade i delimične privatizacije velikih državnih kompanija, zbog čega je bio pogođen prevoz, bankarske usluge i poslovi.
Štrajkači su juče protestovali u Nju Delhiju i nekoliko drugih velikih gradova. Deset sindikata pozvalo je na štrajk.
 
Radnici su blokirali puteve i železnički saobraćaj i zatvorili prodavnice i preduzeća u državama Assam, Zapadni Bengal, Pundžab, Maharashtra i Kerala.
 
Jedan od najvećih sindikata u Indiji, Središnjica indijskih sindikata (CITU), koji je povezan s Komunističkom partijom Indije, tvrdi da je u štrajku učestvovalo 250 miliona radnika, pogotovo u bankarskom, energetskom, trgovačkom, rudarskom sektoru i prevozu.
 
Niko za sada nije potvrdio tu brojku.
 
Štrajkači se bore protiv vladinog plana prodaje udela u državnim firmama poput avio-kompanije Air India i naftne kompanije Bharat Petroleum.
 
CITU tvrdi da će tada poslove izgubiti hiljade radnika.
 
Sindikati kažu da je novi Zakon o industrijskom radu protivradnički jer omogućava poslodavcima da lakše zaposle i otpuste radnike, dodajući da su radnici nezaštićeni.
 
Sindikati zahtevaju rast plata, veći minimalac i veću socijalnu sigurnost, rekla je Subhasini Ali, predsednica ženske organizacije Komunističke partije Indije.
 
Indijska vlada suočava se s usporavanjem rasta BDP-a. BDP je u poslednjem kvartalu rastao 4,5 odsto, što je najmanje u poslednjih šest godina. Vlada je uvela mere poput smanjenja poreza za strane investitore, fuzije državnih banaka i smanjenja poreza na dobit, čime planira da stimuliše ekonomiju.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet