Uzbuna u Sarajevu zbog zagađenja vazduha

Vlada Kantona Sarajevo donela je danas odluku kojom je proglašena uzbune zbog zagađenog vazduha.
Uzbuna u Sarajevu zbog zagađenja vazduha
Foto: Pixabay
Odluka je doneta na telefonskoj sednici, prenosi Slobodna Evropa, a objavljena je i na internet stranici Vlade Kantona Sarajevo. Pokazatelji merenja zagađujućih materija u vazduhu na području Kantona Sarajevo zabeleželi su visoke koncentracije PM10 čestica (sitne čestice prašine manje od 10 mikrometara).
 
Prema podacima Federalnog hidrometerološkog zavoda uređaj za merenje kvaliteta vazduha postavljen u krugu Ambasade SAD u 13 sati pokazao je čak 338 µg/m3. Mere koje se preduzimaju u okviru uzbune podrazumjevaju zabranu kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i nižu.
 
Pripadnici MUP Kantona Sarajevo, zajedno sa Kantonalnom inspekcijom kontrolišu vozila u saobraćaju, a automobile sa Euro 2 motorom isključuju iz saobraćaja. Jedna od predviđenih mera je i organizacija nastave u školama sa ciljem izbegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi i obustava nastave.
 
Zabranjeno je i korišćenje čvrstih goriva i teških ulja pravnim i fizičkim licima koji ih koriste u tehnološkom procesu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.