Lažne diplome iz Srbije i u Hrvatskoj, među "diplomcima" i nagrađeni profesor koji predaje 20 godina

Proverom koju je pokrenulo Ministarstvo obrazovanja Hrvatske u periodu od januara do decembra prošle godine, otkriveno je 17 falsifikovanih svedočanstava i 18 diploma, među kojima su dve diplome fakulteta iz Srbije, a po jedna iz Slovenije i Austrije, izjavila je hrvatska ministarka prosvete Blaženka Divjak.
Lažne diplome iz Srbije i u Hrvatskoj, među "diplomcima" i nagrađeni profesor koji predaje 20 godina
Foto: Pixabay
Ona je, govoreći o rezultatima te provere, podsetila da je Ministarstvo 11. januara 2019. godine poslalo uputstvo svim školama, uključujući i školske domove - ukupno 1.419 ustanova, tražeći proveru verodostojnosti isprava o stepenu obrazovanja i uspostavljanje procedure provere pri novom zapošljavanju.
 
"Moram priznati da sam očekivala da nema ni jedne lažne isprave, ali krenuli smo u provere kako bismo osigurali transparentnost", rekla je Divjak, naglašavajući da su proverene i diplome svih zaposlenih u Ministarstvu obrazovanja, a da među njima nije bila ni jedna lažna.
 
Krivotvorene diplome bile su većinom iz Hrvatske, dve su navodno izdali fakulteti iz Srbije, za jednu se tvrdilo da je iz Slovenije, a za jednu krivotvorenu diplomu da je izdata u Austriji.
 
Prema rečima hrvatske ministarke, najviše ju je šokiralo što su lažne diplome imale osobe u koje niko nije mogao posumnjati jer su neki u sistemu obrazovanja radili i 20 godina, pri čemu je jedan navodni magistar čak nosilac nagrade "Ponos Hrvatske". Reč je o 'magistru' latinskog jezika i istorije koji je 17 godina predavao u dve bjelovarske srednje škole.
 
Divjak je naglasila da su sa zaposlenima koji imaju lažne isprave o stručnoj osposobljenosti odmah raskinuti ugovori o radu, a prijavljeni su državnom tužilaštvu (DORH) i protiv njih su pokrenuti istražni postupci.
 
Ministarka je saopštila da je upitnik za proveru ispunilo 86 odsto od 1.419 ustanova kojima je upućen. Upitnik su mogli da ispunjavaju samo direktori ili sekretari ustanova, a na proveru je poslato 57.905 isprava. Za njih 48.088 potvrđena je verodostojnost, a potvrda se čeka za dokumente još 10.958 zaposlenih.
  • Ha,ha,ha

    14.01.2020 11:23
    Ha,ha,ha
    U Srbiji je sve lažno,pa što bi diplome bile drugačije !?!?!?
  • Roky

    14.01.2020 11:16
    Onomad, dok sam još radio u JKP (ovde u NS), saznam na matičnom fakultetu (državnom!) gde sam diplomirao, magistrirao i doktorirao, da mi je vršena provera magistarske i doktorske diplome. Pitam u firmi što su džabe plaćali (košta to, baš, baš) proveru magistarske i doktorske diplome, kada ja u firmi obavljam posao VSS (a to se i traži po sistematizaciji radnih mesta) i za to sam plaćen. Što nisu proveravali samo tu, osnovnu diplomu (koju i nisu proveravali!)? Jeftinije je. Čak se ni u godišnjem izveštaju o poslovanju Preduzeća, ne navodi pod strukturom školske spreme zaposlenih da uopšte imaju zaposlene doktore ili magistre (piše 0). Ne dobih nikakav odgovor. Svi nešto gledaju u nebo ili proveravaju čistoću cipela svojih. Nema veze što su neki od njih prisustvovali odbrani doktorata. Oni valjda zamišljaju da se na faksu organizuju maskembali sa nazivom odbrana doktorata, samo da bi se, posle uvodne maskarade, jelo i pilo?
    A onda saznam da je u procesu „pao“ jedan (više)partijski direktorov pulen. On je imao diplomu, ali ga među diplomcima na dotičnom fakultetu nema!
    I šta mislite? Da je ispao iz guze generalnog. Neeeeeee… Uredno je kasnije otišao u penziju sa visokim (rukovodećim) prosekom.
  • Zavisa

    14.01.2020 09:23
    Kao dobar dan
    Kod nas toliko diploma mozes naci u vladi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet