FOTO: Kampanja protiv pobačaja u Atini izazvala bes javnosti

Grčka vlada je naredila da se povuku plakati kampanje protiv pobačaja udruženja "Pustite me da živim" koji su bili okačeni u podzemnoj železnici u Atini, zbog bure negodovanja koju su podstakli u javnosti.
"Na temelju odluke ministarstva saobraćaja i s obzirom na reakciju javnosti" grčka firma za javni prevoz drži da "ta kampanja protiv pobačaja može naneti štetu ženskim pravima i odlučila je da je prekine", navodi se u saopštenju.
 
Najveća opoziciona stranka Siriza, krajnja levica i brojna udruženja za ženska prava snažno su reagovale na tu "propagandu protiv zakonskog prava žena", a oštre kritike preplavile su društvene mreže.
 
 
U Grčkoj, kao i u većini zemalja Evropske unije, prekid trudnoće je moguć do 12. nedelje.
 
Udruženje "Pustite me da živim", koja okuplja 19 hrišćanskih udruženja, poslednjih godina vodi kampanju protiv pobačaja zajedno s Grčkom pravoslavnom crkvom. Potonja je prošle godine uvela "Dan nerođenog deteta", koji slavi prve nedelje nakon Božića.
 
 
Zabrinuta zbog niske stope rađanja u Grčkoj, desna vlada Kirijakosa Micotakisa, koja je vlast preuzela pre šest meseci, obećala je novčanu pomoć do 2.000 evra za svako rođeno dete. Mera je razbesnela feminističke pokrete, koji su osudili "seksističku politiku" vlade.
  • č

    14.01.2020 17:46
    Ubitstvo
    Daleko od toga da je reč o besu javnosti, naprotiv. Mada, bilo je nekih koji su nezadovoljni zbog kampanje protiv abortusa. Abirtus je ubitstvo i zločin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet