Nemačka gasi elektrane na ugalj do sredine iduće decenije

Nemački zvaničnici dogovorili su plan gašenja nacionalnih elektrana na ugalj do sredine 2030-ih godina, u kojima će operateri dobiti odštete u milijardama evra, saopštila je Vlada Nemačke.
Nemačka gasi elektrane na ugalj do sredine iduće decenije
Foto: Pixabay
Pre godinu dana, savet koji je imenovala vlada preporučio je da Nemačka prestane sa korišćenjem uglja kako bi proizvela struju najkasnije do 2038. godine, kao deo napora za suzbijanje klimatskih promena.
 
Međutim, napori da se to pretvori u politiku zastali su tokom poslednjih meseci. Neka područja, posebno na manje uspešnom istoku, u velikoj meri zavise od iskopavanja lignita.
 
Zvaničnici savezne vlade i guverneri pogođenih država dogovorili su "put za gašenje" postrojenja na ugalj, saopštila je vlada. Rečeno je da će se kontrole obaviti 2026. i 2029. godine kako bi se utvrdilo da li će Nemačka moći da izađe iz proizvodnje električne energije na ugalj 2035. godine, tri godine pre krajnjeg roka.
 
Nemačka dobija više od trećine električne energije sagorevanjem uglja, stvarajući velike količine gasova (efekat staklene bašte) koji doprinose globalnom zagrevanju. Savezna vlada je već odobrila plan da se do 2038. godine potroši do 40 milijardi evra kako bi se ublažio uticaj napuštanja fosilnog goriva na regione koji iskopavaju ugalj.
  • Pera NN

    17.01.2020 18:12
    Nemačka gasi nuklearne elektrane jer je skoro ostala bez uranijuma i Nemačka će da ugasi termoelektrane otprilike tačno tada kada ostane bez uglja.To nema veze sa očuvanjem životne sredine,bole njih uvo za to.Razlog je jednostavan,sve im je teže doći do resursa za pokretanje tih elektrana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet