Više desetina radnika bez prijave u ugostiteljskim objektima

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika inspektori rada su u ugostiteljskim objektima širom Srbije zatekli 133 lica na radu "na crno", pet muzičara koji nisu imali zaključene ugovore, kao i osam neregistrovanih subjekata u kojima je 10 osoba radilo "na crno".
Više desetina radnika bez prijave u ugostiteljskim objektima
Foto: Pixabay
Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, inspektori rada su podneli 64 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti radnih odnosa, a doneto je i 70 rešenja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, od kojih 25 rešenja o zabrani rada, navodi se u saopštenju Ministarstva rada.
 
Inspektorat za rad je tokom praznika, u periodu od 31. decembra do 14. januara ove godine obavljao pojačane inspekcijske nadzore u ugostiteljskim objektima i objektima u kojima se organizuju proslave na celoj teritoriji Srbije, a u cilju kontrole radnopravnog statusa radno angažovanih lica i kontrole angažovanja izvođača estradno - muzičkih programa prema Posebnom kolektivnom ugovoru za njihovo radno angažovanje.
 
Inspekcijskim nadzorima u 420 ugostiteljskih objekata, obuhvaćeno je 1.456 lica, a ustanovljeno je da je njih 133 radilo "na crno". U kontrolisanim ugostiteljskim objektima u kojima je organizovan muzički program, muzičari su bili angažovani u skladu s Posebnom kolektivnom ugovoru za radno angažovanje estradno - muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, osim u jednom ugostiteljskom objektu u Šapcu gde je zatečen muzički sastav od pet muzičara, koji nisu zaključili ugovore o izvođačkom delu sa poslodavcem koji obavlja ugostiteljsku delatnost, a koji ih je angažovao.
 
Inspekcijskim nadzorima je utvrđeno i osam neregistrovanih subjekata, u kojima je pored fizičkih lica koja obavljaju neregistrovanu ugostiteljsku delatnost, zatečeno i 10 lica na radu "na crno".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet