BiH se obavezala da neće okupirati Mesec

Bosna i Hercegovina se obavezala da neće okupirati Mesec ni druga nebeska tela, piše u dokumentu koji je ratifikovan u četvrtak na sednici Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.
BiH se obavezala da neće okupirati Mesec
Foto: Pixabay
Reč je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korišćenju svemira, kojim se BiH obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.
 
U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mesec i druga nebeska tela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahteva za suverenitetom, putem korišćenja, okupacije ili bilo kojim drugim sredstvima.
 
"Pravila korišćenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska", izjavio je Mirko Šarović, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu BiH.
 
"Nećemo da kažemo da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našim životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantnim temama. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vreme za pitanje te vrste, ne samo ovo nego i drugih", naveo je Šarović.
 
Većina poslanika koje je Radio slobodna Evropa anketirao u holu zgrade Parlamentarne skupštine BiH, međutim, nije ni znala šta se nalazi u materijalu.
  • /

    18.01.2020 19:33
    Nema gde ih nema
    Ma već ih ima i na Mjesecu. I na Mjars da se ode, i tamo će biti Bosanaca.
  • VladaN

    18.01.2020 13:53
    Kako se nisu...
    ... obavezali da neće okupirati NS i Vojvodinu.? Može nešto retroaktivno?
  • NSrdjan

    18.01.2020 13:29
    Veliki udarac za Bosnu!
    Poznato je da se razvoj Bosne zasniva na razvoju svemirskih tehnologija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.