Prve posledice uvođenja neradne nedelje u Crnoj Gori: Pad prometa i otpuštanje radnika

Više od 80 radnika šoping centra Delta siti u Crnoj Gori dobilo je otkaz otkako je pre tri meseca počeo da se primenjuje zakon prema kom je nedelja neradni dan u toj zemlji.
Prve posledice uvođenja neradne nedelje u Crnoj Gori: Pad prometa i otpuštanje radnika
Foto: Pixabay
Istovremeno, isti tržni centar je zabeležio pad prometa od 18 odsto.
 
Kako su objavile Vijesti.me, iz šoping centra koji se nalazi u Podgorici saopštili su da će se broj ljudi koji će ostati bez posla još povećavati, u skladu sa procesom optimizacije radnih mesta "koji je još uvek u toku". 
 
Pad prometa se odnosi na odeću, obuću i aksesoare, a nije zabeležen kod supermarketa. U tom šoping centru primetili su da građani Podgorice i generalno Crne Gore nedeljom odlaze u šoping u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gde nedeljom rade prodavnice s modnim artiklima.
 
Kompanije koje upravljaju šoping centrima u Crnoj Gori tražile su od udruženja poslodavaca da zatraži ocenu ustavnosti ovog zakona. Pritom ističu da su šoping centri u svim država regije i u većini evropskih zemalja izuzeti od zabrane rada vikendom. 
 
Crnogorski Ustavni sud je pribavio mišljenja potrebna za ocenu ustavnosti dela Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se nedelja i državni praznici uvode kao neradni dani, tako da bi odlučivanje o ovoj inicijativi moglo da se nađe na nekoj od sledećih sednica Ustavnog suda u Podgorici.
 
Prema važećem zakonu, definisani su izuzeci koji će i dalje moći da rade ovim danima, kao što su apoteke, pekare, pijace, benzinske pumpe, prodavnice pogrebne opreme, cvećare, trafike, poljoprivredne apoteke, maloprodajni objekti unutar aerodroma, luka, železničkih i autobuskih stanica, štandovi na sajmovima i festivalima i trgovačka skladišta na veliko.
 
Nakon stupanja na snagu javili su se prvi problemi jer su benzinske stanice u svojim maloprodajnim objektima počele da prodaju robu široke potrošnje, pa i pakovanu hranu, te su time postale prodavnice koje rade nedeljom.
  • rale

    19.01.2020 16:34
    Ekonomija jedne države treba da funkcioniše na zdravim osnovama. Rad nedeljom je nezdrava eksploatacija radnika, tako da reći da je pad prometa tržnog centra i otpuštanje radnika loše za društvo zbog ukidanja rada nedeljom je besmisleno. Ali eto, ekonomija kao nauka pokušava da dominira nad svim društvenim pojavama samo zato što sve posmatra kroz novac i veća količina novca je za njih jedini pokazatelj zdravlja društva. Sve ostalo ne može lako da se izmeri, jedino što eto sada populacija ima veći broj slobodnih radnih sati koje moža da iskoristi za rad i zaradu.
  • Bojan

    19.01.2020 14:12
    Tako ti je to kad potpuno zamenljiva radna snaga isteruje silu.
  • Seka Persa

    19.01.2020 13:55
    K’o što rekoh pre neki dan...

    Ako ne subotom i nedeljom (jerbo ostalim danima radim i nemam kada) kintu ću trošiti online.

    Čuće se ko će preživeti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.