Bazu u Iraku koja je bila meta iranskog napada gradile su firme bivše Jugoslavije

Bazu "Ajn al Asad", na koju je palo 10 od 15 ispaljenih raketa tokom iranskog napada na američke baze u Iraku, gradile su firme iz bivše Jugoslavije.
"Ajn al Asad" je druga najveća vazduhoplovna baza u Iraku i jedna od takozvanih "Trapezoida", koje je osamdesetih godina pod projektom "Superbaze" gradio konzorcijum jugoslovenskih kompanija, prenosi "Blic".
 
Nadimak su dobile po karakterističnim putevima koje su dijadonalno od pisti vodili do pozadinskih skloništa za avione. Gledano iz vazduha ove konstrukcije imaju oblik trapeza.
 
Ona je jedna od pet baza koje su se našle u projektu pod građevinskom oznakom "Objekt 202". Svaka od njih pokrivala je površinu od 40 kvadratnih kilometara sa svim pratećim objektima, uključujući i podzemne do čak 50 metara ispod površine.
 
Lideri projekta bile su jugoslovenska firma SDPR i iračka DAFADW. Za projektni inženjering bio je zadužen "Aeroinženjering". Firme kojima je povereno izvođenje radova bile su "Granit", "Vranica", "I.L. Lavčević" i "Unioninvest".
 
Glavni konkurenti Jugoslovenima bili su Belgijanci, ali su naše kompanije mogle da ponude daleko bolji kvalitet po nižim cenama. Uz to su imale i neophodno iskustvo u izgradnji ovakvih objekata, posebno podzemnih, piše "Blic".
 
 
Vrednost čitavog projekta procenjena je na milijarde dolara. Uključivao je ojačane vojne strukture - vojni aerodrom, kasarne, skloništa za osoblje, hangare za bombardere i lovce.
 
Osim vojnih objekata, izgrađena je i sva potrebna infrastruktura i javne zgrade potrebne za život nekoliko hiljada vojnika i njihovih porodica. To je podrazumevalo gradnju osnovnih i srednjih škola, biblioteka, džamija, bolnica, bioskopa, sportskih centara i bazena.
 
Satelitski snimci objavljeni nakon iranskog napada početkom meseca pokazuju da je "Al Asad" pretrpeo minimalnu štetu, iako su rakete pale na najmanje šest objekata u sklopu baze.
  • @Iraq

    21.01.2020 16:10
    Bi'e da ne ;ita[ ;lanke, ve' do]e[ da se istreseš, plaćeno ili ne.
    Lepo piše da je baza pretpela minimalnu štetu.
    To mu dođe, da se kauboji nisu posakrivali, bilo bi mrtvih a ne ranjenih.
    A ovi koji su ranjeni, verovatno nisu reagovali na vreme.

    Svaka čast tadašnjim graditeljima, znali su šta je beton.
    Takve se zgrade u Srbiji više ne grade.
  • Iraq

    19.01.2020 22:15
    Cuveno , bolji kvalitet po nizoj ceni.Ma mi smo u pricama bili carevi, kraljevi , vladari sveta!Nazalos stvarnos i realnost su malko drugacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.