Japan formira jedinicu za odbranu od opasnosti iz svemira

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da će njegova zemlja formirati jedinicu za odbranu od opasnosti iz svemira, koja će sarađivati sa sličnom američkom formacijom.
Abe je u parlamentu najavio da će jedinica početi da deluje u aprilu, u okviru snaga vazdušne odbrane. 
 
Japan se mora braniti od pretnji u sajberspejsu i elektromagnetskog ometanja japanskih satelita, rekao je Abe, povodom zabrinutosti da bi Kina i Rusija mogle da satelite ometaju, onesposobe ili unište. 
 
"Drastično ćemo ojačati sposobnosti i sistem, kako bi osigurali superiornost na tom području", izjavio je Abe. 
 
Svemirska jedinica će biti priključena postojećoj bazi u Tokiju, gde će dvadesetak ljudi biti raspoređeno, pre nego što bude angažovana u punom kapacitetu, za dve godine. Zadatak svemirske jedinice je navigacija na osnovu satelistskih podataka i komunikacija sa snagama na terenu. 
 
Abeova vlada je u decembru odobrila 460 miliona dolara za projekte vezane za svemir, što treba da potvrdi parlament.
  • dado

    20.01.2020 19:13
    Sreca pa je BiH odustala od svemirskog ratovanja, inace bi bili u problemu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.