VIDEO: Soroš nudi milijardu dolara za univerzitetsku mrežu u svetu diktatora

Osamdesetdevetogodišnji američki milijarder i liberalni aktivista Džordž Soroš obećao je milijardu dolara pomoći za stvaranje nove univerzitetske mreže kako bi se pomoglo civilnom društvu u svetu u kojem sve više vladaju "potencijalni i stvarni diktatori", usmeravajući žestoke kritike na račun američkih, ruskih i kineskih lidera.
Soroš je rekao da će taj napor biti "najvažniji i najuporniji projekat mog života". Prema njegovim rečima, čovečanstvo je na prekretnici i narednih nekoliko godina odrediće sudbinu lidera poput predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga, ali i samog sveta.
 
"Živimo u transformacijskom trenutku u istoriji. Opstanak otvorenih društava je ugrožen i suočavamo se s još većom krizom: klimatskim promenama", rekao je milijarder rođen u Mađarskoj.
 
Soroš je izrazio tugu zbog toga što su najveće svetske sile, Sjedinjene Države, Kina i Rusija pod predsednikom Vladimirom Putinom, "u rukama potencijalnih ili stvarnih diktatora, a redovi autoritarnih vladara nastavljaju da rastu". On je kritikovao Trampa, rekavši novinarima da je američki predsednik "prevarant", "krajnji narcis" i "negator klimatskih promena".
 
Takođe je napao Trampovu ekonomsku politiku, rekavši da je "uspeo da pregreje ionako uspešnu ekonomiju, a pregrejana ekonomija ne može se predugo zadržati na tački ključanja".
 
"Da se sve ovo dogodilo uoči izbora, to bi osiguralo njegov reizbor. Njegov problem je što je do izbora još 10 meseci, a u revolucionarnoj situaciji to je ceo život", ocenio je Soroš.
 
 
Kako je rekao, njegov novi projekat, nazvan Univerzitetska mreža otvorenog društva, biće međunarodna platforma za podučavanje i istraživanje kojoj će postojeći univerziteti širom sveta moći da se pridruže.
 
Rekao je da će nastojati da dođe do "mesta kojima je potrebno visokokvalitetno obrazovanje i zanemarenih populacija", kao što su izbeglice, zatvorenici, Romi i drugi raseljeni narodi poput muslimanske manjine Rohingya u Burmi.
 
Mnogi desničarski populistički lideri srednje i istočne Evrope napadali su Soroša zbog promocije liberalnih stavova u njihovim zemljama. Sorošev Centralnoevropski univerzitet bio je primoran da napusti Mađarsku nakon pritiska vlade krajnje desnog premijera Viktora Orbana, koji je Soroša ljutito osuđivao u više navrata.
  • Vertigo

    27.01.2020 14:43
    @Mad Hatter
    Kako, "VučUćevoj"? Malko nam nervozan šeširdžija, pa mu drhte prstići pri kucanju. Treba zaraditi honorar od deda-Sokija. He, he, he...
  • Mad Hatter

    27.01.2020 14:06
    Vertigo samo ti uživaj u Vučućevoj demokratiji i ništa se ne sekiraj.
  • Vertigo

    27.01.2020 09:57
    @Mad Hatter
    Jeeeesteee. Mi - zaostali, primitivni, autoritarizmu skloni Srbi... Da smo tako napredni kao (severo)Makedonci - imali bismo soroševsku demokratiju, u kojoj se poslanici javno podmićuju (kao u slučaju kada je trebalo pošto-poto pribaviti dvotrećinsku većinu za promenu makedonskog ustava). Ali, ludi šerširdžija vidi sebe kao propovednika sorosoidne demokratije. Kakav propovednik - takva i demokratija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.