Trampov plan poziva na stvaranje države Palestine

Predsednik SAD Donald Tramp predstavio je danas dugo očekivani mirovni plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje države Palestine sa glavnim gradom u delovima istočnog Jerusalima.
On je ocenio da je to dobitna mogućnost i za Izrael i za Palestince.
 
Tramp je objavljujući plan pred okupljenima u Beloj kući koji podržavaju Izrael i u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua podsetio da je uradio mnogo za jevrejsku državu, ali da je želeo da sporazum bude dobar i za Palestince, ocenivši da je za njih to istorijska mogućnost da imaju svoju nezavisnu državu.
 
S obzirom na to da plan poziva na stvaranje države Palestine on istovremeno može da označi kraj spekulacijama da li će Trampova administracija u pripremanju plana bez dogovora s palestinskim liderima napustiti ideju o rešenju višedecenijskog sukoba dva naroda po modelu dve države.
 
Planom se više nego duplira teritorija pod palestinskom kontrolom u odnosu na sadašnju, iako se takodje priznaje suverenitet Izraela nad velikim blokovima jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Tome će se Palestinci skoro sigurno usprotiviti. Palestinci su unapred odbacili plan, optuživši Trampa da je pristrasan u korist Izraela jer je prihvatio politiku podrške toj zemlji na njihov račun.
 
Plan poizva na četvorogodišnje zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja. Tokom tog perioda pregovaraće se o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.
 
Međutim, nije jasno da li će se zamrzavanje produžiti ako se konačni sporazum ne postigne u tom roku. Na pedeset stranica političkog plana predviđa se više koncesija Palestincima nego što su mnogi analitičari verovali da će ih biti.
 
Ipak od njih se zahteva da pristanu na uslove koje ranije nisu hteli da razmatraju, kao što je prihvatanje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Na osnovu "uslova vizije mira" na kojima je Trampov zet i savetnik Džared Kušner radio skoro tri godine, buduća palestinska država će se sastojati od Zapadne obale i pojasa Gaze koje će biti povezane i putevima i tunelima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.