EP potvrdio sporazum o Bregzitu, Velika Britanija prva članica koja napušta EU

Evropski parlament potvrdio je večeras u Briselu sporazum o Bregzitu - izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, kojim je Velika Britanija postala prva članica EU koja napušta tu zajednicu evropskih država.
  EP potvrdio sporazum o Bregzitu, Velika Britanija prva članica koja napušta EU
Foto: FoNet
"Poslanici u Evropskom parlamentu podržali su uslove odlaska Velike Britanije iz EU", javio je BBC. 
 
Za sporazum je glasao 621 poslanik, protiv 49, dok se 13 uzdržalo od glasanja. Velika Britanija bi trebalo da napusti Uniju u petak u 23 sata po britanskom vremenu, kada sporazum stupa na snagu, a u međuvremenu predstoji procedura potvrde Sporazuma u Savetu EU.
 
Ratifikacija sporazuma o povlačenju, koji su Velika Britanija i Evropska unija usaglasile u oktobru, nije dovedena u pitanje, navodi BBC.
 
Na inicijativu nemačke evroparlamentarke Zelenih Teri Rajntke, svi poslanici ustali su i zapevali škotsku pesmu "Auld Lang Syne", kojom se tradicionalno ispraća stara godina i dočekuje nova, peva se na proslavama mature ili prilikom diplomiranja, ali se peva i na sahranama, javio je dopisnik agencije Hina iz Brisela, navodeći da se "većina poslanika, pevajući tu pesmu "držala za ruke, mnogi sa suzama u očima". 
 
U raspravi su uz poslanike EP, učestvovali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i glavni pregovarač za Bregzit Mišeli Barnije, a u ime Saveta EU kojim od januara predasava Hrvatska, poslanicima se obragtila državna sekretarka u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Nikolina Brnjac. 
 
"Želimo da zaključimo sporazum o slobodnoj trgovini s nultom carinskom stopom i bez kvota. Ali, preduslov za to je da kompanije iz EU i Velike Britanije imaju iste uslove. Mi sigurno nećemo dozvoliti nepoštenu konkurenciju za naše kompanije", rekla je Fon der Lajen.
 
Ona je poručila Britancima da će, uprkos napuštanju Evropske unije, ostati prijatelji. "Želim da ostanemo dobri prijatelji i dobri partneri. Uvek ćemo vas voleti i nikada nećete biti daleko od nas. Živela Evropa", rekla je predsednica Evropske komisije. 
 
Jedan od tvoraca Bregzita Najndžel Faraž nazvao je izlazak Velike Britanije krajem jednog eksperimenta. "To je to. Kraj puta, završava se jedan eksperiment. Premijer Boris Džonson je rekao da neće biti ravnopravnih uslova za sve i na tome mu čestitam. Sad kada odemo, nikada se više nećemo vratiti", rekao je Faraž. 
 
Pojedini britanski evroparlamentarci su, uprkos Faražovim ocenama, izrazili žaljenje zbog Bregzita, dok je bilo poslanika koji su sugerisali da se EU mora promeniti kako se ne bi dogodilo da je još neka zemlja napusti evropsku porodicu.
  • Srb

    31.01.2020 21:09
    Istorijskom spletkarenju engleza smestanjem u svoj geto najzad je dosao kraj. Velika sreca najzad za Evropu i njene narode.
  • Ostrvljani

    30.01.2020 08:40
    Nikada nije bila clanica EU, zeleli su samo da iskoriste fondove i pravili sprdacine na racun EU. Evropska Unija je bazirana zajednickoj moneti i slobodnom prometu robe i ljudi. Oni su zadrzali britansku funtu i konstantno pravili probleme na svim poljima a narocito ribarstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.