Džonson planira granične i carinske kontrole robe iz EU

Britanski premijer Boris Džonson planira da od naredne godine uvede carinske i granične kontrole za svu robu iz EU, objavio je "Dejli telegraf".
"Planiramo pune kontrole i provere robe iz EU, uključujući izvozne deklaracije, bezbednosne deklaracije, provere zdravlja životinja, kao i celokupne robe za supermarkete", rekao je viši izvor u Vladi, prenosi list.
 
Prema prethodnim planovima Vlade za Bregzit bez sporazuma, samo mali procenat robe podlegao bi kontroli. Britanija je u ponoć napustila EU sa privremenim trgovinskim sporazumom čime je otpočela period od 11 meseci tokom kojeg će premijer pokušati da isposluje sporazum o slobodnoj trgovini sličan onome koji postoji između Kanade i EU.
 
Britanski pregovarači se nadaju da bi pretnja oštrijim kontrolama, ukoliko se ne postigne sporazum, mogla da ohrabri EU da pristane na uslove Londona, piše list. Bez sporazuma britanska roba biće podložna tarifama EU naredne godine. Ali čak i sa sporazumom dodatne provere i kontrole moguće su na obe strane.
 
Portparolka Džonsonovog kabineta rekla je da su promene neizbežne. "Mi napuštamo carinsku uniju i jedinstveno tržište. To znači da će kompanije morati da se pripreme za tu situaciju", rekla je ona.
 
Britanska trgovinska komora (BCC) saopštila je da Vladi treba da bude prioritet nastavak slobodnog protoka robe pošto se završi prelazni period.
  • purgerNS

    01.02.2020 21:53
    engleska posla...
    ne mislim na običan narod...nego na te kolonizatorske face...
    dan danas slave onog pijanca Čerčila...a zbog njega pomrlo par miliona indijaca
    njegov komentar je bio "ionako se kote ko zečevi"
    putuj žuti i pirgavi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.