Hrvati prisvojili Marka Pola i naljutili Italijane

Vest o otvaranju muzeja o Marku Polu u kineskom gradu Jangceu, kao i italijanski bes zbog toga što je muzej o jednom od najpoznatijih istraživača u istoriji otvario bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, a ne italijanski izaslanik, pojavila se i u britanskim medijima.
Vest o otvaranju muzeja o Marku Polu u kineskom gradu Jangceu, kao i italijanski bes zbog toga što je muzej o jednom od najpoznatijih istraživača u istoriji otvario bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, a ne italijanski izaslanik, pojavila se i u britanskim medijima. Muzej je otvoren zato što je Marko Polo tamo živeo od 1282. do 1284. godine, a Mesić je na otvaranju 18. aprila rekao da je Polo "svetski istraživač, rođen u Hrvatskoj, koji je otvorio Kinu Evropi".

Britanski Telegraf izveštava da su Italijani pobesneli "nakon što je Mesić otvorio muzej o venecijanskom istraživaču". Podsećaju da tačan datum i mesto rođenja Marka Pola nisu poznati, ali da većina naučnika smatra da je rođen u Veneciji, dok im se neki istoričari suprotstavljaju s tezom da je rođen na Korčuli. Prema toj teoriji, piše Telegraf, otac Marka Pola je bio dalmatinski trgovac Mafeo Pilić koji je nekon preseljenja u Veneciju promenio ime u Polo.

Italijanski list "Korijere dela sera" je Mesićev potez i izjavu ocenio "apsurdnom i provokativnom", a Hrvatsku optužio da je Italijanima ukrala identitet i poreklo Marka Pola. Italijane je zgrozilo slovo "k" u imenu Marka Pola, kao i Mesićeva izjava za Kineski radio da je "rođen u Hrvatskoj".

Legenda o hrvatskom poreklu inače nije nova, ali nikad nije dokazano da je Polo rođen na Korčuli. I da je tamo rođen, do polovine 15. veka je ostrvo bilo deo Mletačke Republike i bilo je u vlasništvu porodice Zorzi. Kazati da je netko Hrvat samo zato što se rodio na tlu koji je danas Hrvatska je istorijska ekstravagantnost, tvrdi list i navodi kako je Đuzepe Garibaldi, koji je ujedinio Italiju, rođen u Nici, ali niko ga ne zove francuskim rodoljubom.

  • Pop

    26.04.2011 04:43
    Pa to su Hrvati...sto se cudite. Majstori za kradju tudje kulture i identiteta. Tesla, Marko Polo, bosanski kraljevi dinastije Kotromanic, Andric, Slavoljub Penkala, Vladan Desnica, uskoci...mogu ja do sutra...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.