Britanskim diplomatama zabranjeno da koriste reč "Bregzit"

Britanski Foreign Office objavio je nova uputstva o jeziku koji zaposleni koriste kada govore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, a među zabranjenim rečima je i sam Bregzit, piše britanski list Gardijan.
Britanskim diplomatama zabranjeno da koriste reč "Bregzit"
Foto: Pixabay
Prema pojedinim izveštajima, pored reči Bregzit, zaposlenima nije dozvoljeno da koriste određene reči i fraze, kao što su "period sprovođenja", "ishod bez sporazuma" ili "posebno partnerstvo".
 
"Bregzit je završen, tako da ne koristimo taj termin. Sačuvajte to kao istorijski događaj koji se dogodio 31. januara 2020. godine", navodi se u odredbi.
 
U novim uputstvima piše da ne treba koristiti fraze "sa sporazumom ili bez sporazuma", preneo je Sputnjik. Pored toga, nije dozvoljeno koristiti reč "partnerstvo" kada se govori o odnosima sa EU u budućnosti.
 
Velika Britanija zvanično je napustila EU 31. januara, čime je završen proces započet nakon referenduma o Bregzitu u junu 2016. godine.
  • Garavi

    05.02.2020 13:06
    Mucke uzivo
    Izgleda da je neko u Foreign Office previse gledao Only Fools and Horses, ono kad je deda po ko zna koji put zaustio da kaze "during the war", a Del Boj rekao da ce prosuti caj na njega, pa je deda onda umesto "during the war" rekao "during the 1939-1945 conflict with Germany...".
    Posto nit' sam Britanac, nit' diplomata, mogu do mile volje da vicem: Brexit, Brexit, Brexit!
  • Pojašnjenje

    05.02.2020 12:25
    Britansko Ministarstvo Inostranih Poslova.
    Ljudi koji se brinu za Spoljne afere.
    Znaš, to je ono kao kad Vuk Drašković, dok je bio ministar spoljnih poslova potpiše NATO avionima slobodni i nenajavljeni prelet, pa ovi ujutro mogu između 4 i 6 časova da sipaju po nebu Srbije šta god im padne na pamet.
    Samo što to Britanci ne rade svom narodu. Već drugim narodima.
  • deo demosa

    05.02.2020 10:50
    ne znam
    šta je foreign office. Molim da mi se objasni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.