Novi front u sukobu Tajlanda i Kambodže

Tajlandske i kambodžanske trupe otvorile su novi front danas u svom najžešćem sukobu u skorije vreme, i pored diplomatskih pritisaka da se obustave borbe u kojima je bilo 13 poginulih.

Tajlandske i kambodžanske trupe otvorile su novi front danas u svom najžešćem sukobu u skorije vreme, i pored diplomatskih pritisaka da se obustave borbe u kojima je bilo 13 poginulih. Na desetine hiljada civila je prinuđeno da napusti svoje domove na obe strane, jer teška artiljerija i rakete zasipaju područje fronta koji se proteže kroz džunglu, narušavajući krhki prekid vatre dogovoren u februaru.

Dve vojske su na kratko razmenile artiljerijsku i raketnu paljbu u blizini 900 godina starog hrama Preah Vihear, oko 150 kilometara dalje od mesta gde su se sukobljavale predhodna četiri dana, što izaziva strahovanja da bi se sukob mogao proširiti na druga područja slabo obeležene granice. Dva suseda razmenjivala su vatru tokom vikenda u drugoj oblasti u blizini hramova iz 12. veka Ta Moan i Ta Krabej, gde je od petka poginulo 13 ljudi, a više od 50.000 evakuisano.

Preah Vihear, poprište borbi i prošlog februara, je izvor sukoba već generacijama, a dve strane su u pat poziciji od jula 2008. godine kada je hram dobio status svetske baštine UNESKO-a. Jedan međunarodni sud je 1962. godine dodelio hram Preah Vihear Kambdoži, ali obe zemlje tvrde da im pripada oblast u okolini tog hrama. Demarkacija nekih delova tajlandsko-kambodžanske granice nikada nije formalno izvršena, što je uzrok stalnih tenzija u odnosima dve zemlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet