Španska vlada će zabraniti veličanje Frankovog režima

Španija namerava da zakonom zabrani veličanje režima nekadašnjeg diktatora Fransiska Franka u sklopu reforme kaznenog zakona, izvestila je vladajuća Španska socijalistička radnička stranka (PSOE).
"U demokratiji se ne veličaju diktatori ili tirani", rekla je Adriana Lastra, portparolka i zastupnica PSOE-a u španskom parlamentu. Nije, međutim, objasnila šta bi se smatralo veličanjem.
 
General Franko upravljao je Španijom od pobede u građanskom ratu 1939. do prirodne smrti 1975. Tokom rata i posleratnog režima vojne diktature hiljade ljudi su ubijene i zatvorene. Španci su podeljeni oko Frankove zaostavštine i uloge.
 
Lastra je rekla kako vlada namerava da ekshumira ostatke Frankovih žrtava koje su pokopane u masovnim grobnicama i da ukloni preostale simbole njegovog režima s javnih prostora. Poslednjih godina su promenjena imena brojnih ulica.
 
Premijer Pedro Sančez, čiji je PSOE u januaru uspostavio levu koalicionu vladu s manjim Unidas Podemosom, u svojoj predizbornoj kampanji najavio je dodatnu borbu s Frankovom zaostavštinom, što mu je bio jedan od temelja predizbornog programa. Vlada PSOE-a i Unidas Podemosa je prva koaliciona vlada u Španiji nakon 80 godina. Koalicija levih stranaka bila je na vlasti 1939. pre nego što je Franko preuzeo vlast.
 
Sančezova leva španska vlada je u oktobru premestila Frankove posmrtne ostatke iz javnog mauzoleja severno od Madrida, gde su se nalazili od 1975, na jedno manje poznato javno groblje u predgrađu glavnog grada. Njegovi ostaci nalaze se u privatnoj kripti tog groblja. Premeštanje je izazvalo podeljene reakcije stanovništva i produbilo sukob između političke levice i desnice.
 
Desna stranka Voks, koja je u aprilu prvi put ušla u parlament, a u novembru postala treća najbrojnija stranka u Španiji, protivi se predloženoj promeni kaznenog zakona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.