Severna Makedonija unapred ratifikovala sporazum o pridruženju NATO

Sobranje, skupština Severne Makedonije je jednoglasno ratifikovalo Severnoatlantski sporazum i to "unapred" pre konačne formalne odluke NATO o tome, i nekoliko dana pre raspuštanja Sobranja zbog predstojećih parlamentarnih izbora.
Severna Makedonija unapred ratifikovala sporazum o pridruženju NATO
Foto: FoNet/AP
Taj finalni dokumet za punopravno članstvo u NATO počeće da važi pošto Španija, kao poslednja članica Alijanse, ratifikuje Protokol o pristupanju Severne Makedonije tom savezu.
 
Za ratifikaciju tog sporazuma glasalo je 114 poslanika od ukupno 120, a nije bilo glasova protiv ili uzdržanih.
 
U plenarnoj sali je pored zastave Severne Makedonije i EU je bila i zastava NATO, a sto predsednika parlamenta bio je dekorisan cvećem u bojama Alijanse - plavoj i beloj. Posle te svečane sednice podignuta je zastava NATO ispred zgrade parlamenta u Skoplju.
 
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je na početku sednice istakao da je "članstvo u najmoćnijem savezu na svetu privilegija, ali i ogromna obaveza".
 
"Pre 27 godina prvi parmentarni sastav je doneo stratešku odluku o ulasku u NATO. Ratifikacijom ovog sporazuma započinje poslednja faza pristupanja Severnoatlantskom savezu. Sada, kada i formalno postanemo 30. članica, obaveze će biti veće", rekao je Pendarovski.
 
Ocenio je da članstvo u NATO ne bi bilo moguće bez dubokih promena koje su se desile u prošloj godini. Govorili su i premijer Oliver Spasovski, predsednik Sobranja Talat Džaferi i predstavnici svih poslaničkih grupa, ocenivši da je ratifikacija istorijski trenutak i ističući značaj i pozitivne strane članstva u Alijansi.
 
Posle glaanja govorio je i vršilac dužnosti predsednika Parlamentarne skupštine NATO, mađarski političar Atila Mesterzahi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.