Rumunija i Mađarska angažuju vojsku zbog virusa korona

Sve veći broj država Evrope i sveta angažuje vojsku za evakuaciju i prihvat ljudi iz Kine povodom epidemije virusa korona, a prve zemlje regiona koje su pridružuju tome su Rumunija i Mađarska, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.
Rumunija i Mađarska angažuju vojsku zbog virusa korona
Foto: FoNet/AP
Kako se navodi na tom portalu (www.balkansec.net), u specijalnoj misiji rumunskog Ratnog vazduhoplovstva ove nedelje su transportnim avionom C-27J Spartan sa opremom za medicinsku evakuaciju i odeljkom za izolaciju iz Nemačke u Bukurešt prebačene dve osobe koje su prethodno boravile u Kini.
 
Obe su smeštene u karantin u trajanju od 14 dana. Prema navodima rumunskih medija, grad Bukurešt odredio je poseban objekat za prihvat i smeštaj osoba u karantinu. Zgrada na neidentifikovanoj lokaciji predviđena je za smeštaj do sto ljudi.
 
Mađarska je takođe angažovala ratno vazduhoplovstvo za prevoz svojih građana koji su boravili u ugroženim područjima i formirala specijalnu radnu grupu za borbu protiv korona virusa. Drugog februara avionom Erbas A319 mađarskog ratnog vazduhoplovstva iz Francuske je u Budimpeštu prebačeno sedam državljana te zemlje.
 
Taj portal je dodao da su do sada najbrojnije evakuacije iz Kine u Evropu do sada su izvele Francuska, Velika Britanija i Nemačka, a globalno SAD i Japan. Uloga oružanih snaga varira od države do države: od vazduhoplovne evakuacije, prihvata na zemlji, organizacije karantinskog smeštaja pa do medicinskog nadzora. Francuska je tako u prvom letu u vazduhoplovnu bazu Istr na jugu zemlje iz Kine prebacila oko 200 francuskih državljana, a putnici su smešteni u karantin u letovalištu u blizini Marselja.
 
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je specijalnim čarter letom 30. januara prebacila iz Kine 150 Britanaca i pedesetak osoba iz drugih delova Evrope, dok Berlin ekstenzivno koristi vojne resurse u vanrednoj situaciji a svoje državljane iz Kine smešta u vojnu bazu Gemershajm kod Štutgarta.
 
Italija i Turska takođe su angažovale ratno vazduhoplovstvo za evakuaciju svojih državljana, dok je Rusija angažovala vojni transportni avion Il-76 za prebacivanje 144 osoba koje je smestila u odmaralište u sibirskoj oblasti Tjumen, koje takođe obezbeđuje vojska.
  • Profa

    14.02.2020 11:34
    Valjda je vojno vazduhoplovstvo a ne ratno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet