Severna Makedonija u martu postaje punopravna članica NATO

Severna Makedonija u martu postaje punopravna članica NATO, najavila je ministarka odbrane Radmila Šekerinska.
Severna Makedonija u martu postaje punopravna članica NATO
Foto: Pixabay
Ona je u intervjuu Televiziji Telma rekla da Vlada u Skoplju očekuje da Španija, kao poslednja članica NATO početkom marta ratifikuje Protokol o pristupanju Severne Makedonije Alijansi i istakla da to "potvđuje dobra vest" koju je dobila.
 
"Očekujemo da Španija završi proceduru u prvoj polovini marta. Današnja dobra vest potvrđuje to. Postalo je jasno da će Španija uraditi sve da ubrza procedure koje uobičajeno u njihovom slučaju traju duže vreme", rekla je Šekerinska u intervjuu koji je vođen u Briselu, gde je učestvovala na sastanku minstara odbrane zemalja NATO.
 
Ministarka odbrane Severne Makedonije je istakla da i ministar odbrane i ministar spoljnih poslova Španije u kontininutetu šalju poruke da će ta zemlja "minimizirati" vreme koje je potrebno za ratifikaciju.
 
"Članststvo Severne Makedonije u NATO je važno za nas, ali je važno i za Alijansu... Da nema dileme, postajemo punopravna članica NATO u mesecu martu", rekla je Šekerinska.
 
Parlament Severne Makedonije je u utorak 11. februara, nekoliko dana pre raspuštanja zbog aprilskih izbora, ratifikovao Severnoatlantski sporazum o pritupanju NATO sa odloženim dejstvom, pre konačne formalne odluke Alijanse. To je urađeno da višemesečna pauza u radu parlamenta zbog izbora ne bi odložila punopravno članstvo zemlje u NATO, kada i poslednja zemlja članica - Španija ratifikuje protokol o pristupanju Severne Makedonije Alijansi.
 
Severna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018. godine, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu. Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO potpisan je u sedištu Alijanse u Briselu u februaru 2019. i do sada ga je ratifikovalo 28 država i ostaje samo još Španija.
  • makarenko

    14.02.2020 13:32
    A šta će biti sa Njegovim "malim Šengenom" sada?
  • bljuc

    14.02.2020 09:06
    Ostali samo mi, sugavci i ruski podrepasi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.