Tramp skresao vojni budžet da bi gradio zid ka Meksiku

Pentagon je skresao milijarde dolara za finansiranje 17 aviona Ratne mornarice i Ratnog vazduhoplovstva i drugih vojnih programa kako bi oslobodio novac za izgradnju graničnog zida izmedju SAD i Meksika koji dugo zahteva predsednik Donald Tramp, ljuteći time ne samo Demokrate nego i "vojne jastrebove" u redovima njegovih Republikanaca.
Tramp skresao vojni budžet da bi gradio zid ka Meksiku
Foto: Pixabay
Sekretar SAD za obranu Mark Esper odobrio je 3,8 milijardi dolara na zahtev Ministarstva za unutrašnju bezbednost za taj zid, a Pentagon je priznao da bi moglo doći do dodatnih smanjenja vojnih izdataka da bi se osiguralo finansiranje obećanja još iz Trampove predizborne kampanje.
 
Odluka je samo pojačala oštre podele između Trampa i poslanika Kongresa koji su se usprotivili korišćenju vojnih finansija za izgradnju zida. Tramp je u više navrata tvrdio da će Meksiko plati njegov obećani "veliki prelepi zid", ali to se nije dogodilo.
 
"Današnji zahtev za reprogramiranje još jednom potvrđuje da je predsednik opsednut ispunjavanjem predizbornih obećanja na štetu naše nacionalne bezbednosti. Ova vlada je već ukrala milijarde od Ministarstva odbrane kako bi započela izgradnju predsednikovog zida i danas nastavlja lošu politiku", rekao je u poslanik Demokrata Adam Smit iz Vašingtona, predsednik nadležnog odbora Kongresa.
 
Poslanik Mak Tornberi iz Teksasa, najviši Republikanac u Odboru, rekao je da Kongres ima ustavno ovlašćenje da utvrdi kako se troši novac za odbranu i da je "današnje reprogramiranje u suprotnosti s ustavnim ovlašćenjima Kongresa".
 
Uprkos protivljenju poslanika, Tramp nije imao nikakvih posledica prilikom sličnih transfera prošle godine, kada je Pentagon otkazao desetine vojnih građevinskih projekata da bi oslobodio 3,6 milijardi dolara i prebacio 2,5 milijarde dolara novca iz borbe protiv droge.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet