Preminuo reditelj Vatroslav Mimica

Filmski reditelj, scenarista i producent, Vatroslav Mimica, preminuo je u subotu u Zagrebu u 97. godini.
Velikan jugoslovenske i hrvatske kimematografije rođen je 1923. godine u Omišu.
 
Na filmu je od 1950. godine, najpre kao direktor Jadran filma, čiji je jedan od osnivača, a kao reditelj debitovao je igranim filmom "U oluji" (1952). Posle drugog igranog filma, komedije "Jubilej gospodina Ikla (1955), posvetio se animiranom filmu da bi se 1963. godine ponovo vratio igranom filmu.
 
Ostaće upamćen po igranim filmovima: "Prometej s otoka Viševice", međunarodno priznatog "Kaja, ubit ću te", "Ponedjeljak ili utorak", "Događaj", "Seljačka buna", "Banović Strahinja"...
 
Mimica je bio i jedan od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma, a dobio je niz domaćih i međunarodnih priznanja za svoj umetnički rad na području kinematografije, među kojima Nagradu "Vladimir Nazor" za životno delo (1986).
 
Studirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a bio je i učesnik antifašističkog pokreta u Drugom svetskom ratu.
  • Goga

    16.02.2020 15:59
    Saucesce
    Slava mu !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet