Ministarka smenjena jer je koristila ime Makedonija

Ministarka u vladi Severne Makedonije smenjena je jer se novinarima obraćala ispred natpisa na zidu na kojem je pisalo staro ime države, Republika Makedonija.
Ministarka rada Rasela Mizrahi smenjena je s dužnosti nakon duge rasprave u parlamentu i glasanja koje se proteglo do rano jutros. Za njenu smenu glasalo je 62 poslanika, a 26 ih je bilo protiv. 
 
Poslednjih nedelja najmanje dva puta je izašla pred novinare ispred natpisa na zidu u svom ministarstvu na kojem je pisalo staro ime države, Republika Makedonija.
 
Severna Makedonija službeno je novo ime države već godinu dana, nakon dugogodišnjeg sporenja s Grčkom, čija se jedna pokrajina zove Makedonija. Grčka je zbog toga blokirala pristupanje Makedonije NATO-u i Evropskoj uniji. 
 
Mizrahi je članica nacionalističke stranke VMRO-DPMNE, koja se nikada nije složila sa promenom imena države. Atina je protestovala protiv tog transparenta pa je tehnički premijer Oliver Spasovski zatražio njenu smenu. Objašnjava da je prekršila Ustav i ugrozila pokušaje zemlje da uspostavi veze sa Zapadom. 
 
Socijaldemokrata Spasovski je na čelu prelazne vlade, koja uključuje VMRO-DPMNE. Prevremeni izbori održaće se 12. aprila. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.