EU proširila crnu listu poreskih rajeva, BiH na sivoj listi

Evropski ministri finansija dodali su danas na crnu listu Evropske unije za poreske rajeve izvan bloka četiri zemlje: Panamu, Sejšele, Palau i britanska Kajmanska ostrva.
EU proširila crnu listu poreskih rajeva, BiH na sivoj listi
Foto: Pixabay
Postojeća lista od osam zemalja je dopunjena na sastanku ministara finansija u Briselu, a osim četiri "pridošlice" na njoj se nalaze Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu, te američke teritorije Američka Samoa, Guam i Američka devičanska ostrva.
 
To što su na listu uvrštena Kajmanska ostrva, britanska prekookeanska teritorija, trebalo bi da predstavlja upozorenje za Veliku Britaniju u kontekstu postbregzitovskih pregovora između Londona i Brisela, naveo je nemački konzervativni političar Markus Ferber.
 
"Ovo šalje jasnu poruku da ideja pretvaranja Velike Britanije u poreski raj neće biti prihvatljiva za EU", naglasio je Ferber, član Evropske narodne stranke. Vlade članica EU su prvi put sastavile crnu listu u decembru 2017. godine, kada se na njoj 17 zemalja našlo posle niza skandala oko izbegavanja poreza, kao što su Panamski papiri, čime je otkriveno do koje su mere kompanije i pojedinci izbegavali plaćanje svojih obaveza.
 
Kako prenosi Politiko, jedan portparol britanske vlade je rekao da je zemlja "svesna odluke EU" i dodao da Britanija, "kao samoupravna i fiskalno autonomna oblast podržava blisku saradnju Kajmanskih ostrva i EU na rešavanju bilo kakvih vanrednih problema".
 
BiH na sivoj listi
 
Ministri EU su juče dopunili i sivu listu EU, na kojoj se nalaze zemlje koje su obećale da će popraviti svoje poreske prakse kako bi izbegle crnu listu. Na sivoj listi se nalaze: Angvila, Australija, Bosna i Hercegovina, Bocvana, Esvatini (Svazilend), Jordan, Maldivi, Mongolija, Maroko, Namibija, Sveta Lucija, Tajland i Turska.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet