Britanija će radne vize davati samo onima sa dovoljno bodova

Velika Britanija daće prednost visokokvalifikovanim radnicima širom sveta u postbregzitovskom imigracionom sistemu, rekla je vlada ove zemlje u utorak kao deo plana da okonča oslanjanje na "jeftine radnike iz Evrope".
Britanija će radne vize davati samo onima sa dovoljno bodova
Foto: 021
Zabrinutost zbog uticaja visokog stepena imigracije iz Evropske unije bila je jedan od ključnih faktora u pozadini britanskog referenduma 2016. o napuštanju bloka i vlada je rekla da planira da smanji ukupni broj imigranata.
 
Novim sistemom dodeljivaće se bodovi za posebne veštine, kvalifikacije i profesije pa će se viza izdati samo onima koji imaju dovoljno bodova.
 
Da bi se viza dobila, biće obavezno i znanje engleskog jezika i da već postoji dogovoreno radno mesto s minimalnom godišnjom platom od 25.600 funti.
 
"Vize će se dodeljivati samo onima koji imaju dovoljno bodova", naglasila je saiopštenju ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel. "Tako će se dati prednost najboljim talentima, poput naučnika, inženjera i univerzitetskih profesora."
 
Pravila na snagu stupaju 1. januara 2021, nakon tranzicionog perioda koji je nastupio po izlasku Velike Britanije iz EU 31. januara ove godine, i na isti način tretiraće se državljani iz EU-a kao i oni koji to nisu.
 
"Prvi put u nekoliko decenija, Ujedinjeno Kraljevstvo će imati punu kontrolu nad time ko dolazi u zemlju i kako funkcioniše naš imigracioni sistem", rekla je vlada u dokumentu u kojem iznosi svoje planove.
 
I vize za studente temeljiće se na bodovanju 
 
Državljanima EU neće biti potrebne vize za boravak u Velikoj Britaniji do šest meseci.
 
"Moramo pomeriti fokus naše ekonomije sa oslanjanja na jeftine radnike iz Evrope i umesto toga koncentrisati se na ulaganje u tehnologiju i automatizaciju. Poslodavci će se morati da se prilagode", navodi se u vladinom dokumentu.
 
Patel je rekla da 70 odsto današnje evropske niskokvalifikovane radne snage ne bi odgovaralo novim zahtevima, "što znači da će se u budućnosti broj (imigranata) smanjiti".
 
Predlog vlade traži da svaki strani radnik skupi 70 bodova da bi mogao da bude kandidat za rad u Britaniji. Sistem, na primer, daje 20 bodova kandidatima koji zarađuju najmanje 25.600 funti, dok oni koji zarađuju samo traženi minimum od 20.480 funti neće dobiti nijedan bod.
 
Još dvadeset bodova dobiće oni koji mogu da dokažu "odgovarajuće kompetencije" i još dvadeset za tražen nivo engleskog jezika.
 
Što se tiče viza za studente, i one će biti utemeljene na bodovanju i otvorene "talentima iz čitavog sveta" pod uslovom da su dobili poziv britanske ustanove, govore engleski i mogu da pokriju svoje troškove.
  • London Boy

    19.02.2020 22:37
    Boris je najobičniji klovn koji će svojom vladavinom osakatiti Britance do kostiju. Dobar deo Poljaka, Rumuna i ostalih istočno evropljana će napustiti ostrvo i stvoriti vakum radne snage. Ubeđen da će naterati mlade Britance da rade poslove koje su radili stranci je iluzija. Farme su poslednjih godina u neverovatno teškoj poziciji jer nemaju radnu snagu. Isto je i sa fabrikama.
    Medicinsko osoblje na NHS-u su je 65% strano, u staračkim domovima i ustanovama za specijanu negu taj procenat je još veći a te poslove domicilno stanovništvo neće raditi ni za koje pare. Da ne pričam da su upravo ti poslovi slabo plaćeni. Priti Patel je izjavila kako će bodovni sistem napraviti selekciju radne snage koja je Britaniji potrebna. Tipična Torijevska zabluda. Pogotovo kad dolazi od osobe koja se u životu nije pretrgla radeći. 10 godina Torijevske vladavine je uništilo školstvo i institucije kresanjem budžeta. Biću jako iznenađen ako Boris Džonson preživi narednih 2 do 3 godine.
  • Ajte?

    19.02.2020 18:45
    Little Britain
    Tamo i onako vise niko nece, sada ce krivozubi Lordovi da ciste sami svoja gona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet