Prvi slučajevi virusa korona u Estoniji i Norveškoj, nakritičnije u Italiji

Prvi slučajevi virusa korona prijavljeni su u Estoniji, Norveškoj i Danskoj, a juče se zaraza proširila i na Rumuniju i Severnu Makedoniju.
Norveška Služba za javno zdravlje saopštila je da je jedna osoba bila pozitivna na testu na novi virus korona i da je zadržana u izolaciji kod svoje kuće. Ovo je prvi potvrđeni slučaj zaraze u ovoj nordijskoj zemlji.
 
Zaražena osoba vratila se iz Kine krajem prošle nedelje, ali nije pokazivala znake bolesti, navodi Služba i dodaje da je malo verovatno da je virus prenesen na druge ljude. Estonija je takođe objavila prvi slučaj zaraze. Radi se o Irancu koji živi u toj baltičkoj zemlji, i koji se vratio prethodnog dana iz Irana. Prvi oboleli u Rumuniji je muškarac koji je bio u kontaktu s Italijanom.
 
U našem regionu najkritičnije je u Italiji, gde je obolelo više od 500 ljudi, a umrlo njih 14.
 
Virus korona je do sada otkriven u skoro 50 zemalja sveta. Većina država uvodi sistemske mere zaštite, tek kada se pojave prvi slučajevi. SAD, gde do sada ima 60 obolelih, uvele su ograničenja za putnike iz zemalja sa potvrđenim slučajevima.
 
"U ovom trenutku mi nemamo problema. Ali nećemo popuštati oko ograničenja putovanja. Da nisam doneo takvu odluku za ljude iz pojedinih zemalja govorili bismo o mnogo više zaraženih.Zbog svega što sam učinio rizik za Amerikance je vrlo nizak", naveo je predsednik SAD Donald Tramp.
 
EU još uvek nije donela strategiju borbe protiv Covid-19, ali su Francuska, Nemačka i Britanija uspele da ograniče širenje iako su prvi slučajevi zabeleženi nedeljama pre nego u Italiji. U Grčkoj su zabeležena dva nova slučaja.
 
Izrael je zabranio ulazak svim italijanskim građanima i putnicima iz Italije. 
 
Devetoro srpskih državljana koji su bili na kruzeru "Dajmond princes" u Jokohami, a nisu pozitivni na koronavirus, napustili su brod i smešteni su u novi karantin na kopnu, gde će ostati još 14 dana. Dvoje putnika i jedan član posade ranije su evakuisani i vratili su se u Srbiju.
  • necu kazem

    28.02.2020 14:40
    hehehe
    Svi nasi politicari treba pod hitno da posete Milano
  • Nesto u vazduhu

    27.02.2020 20:03
    Zasluga
    Pa nije cudo,kakvi smo postali ljudi,tako nam se sve vraca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.