FOTO: NASA objavila snimke drastičnog pada zagađenja vazduha zbog virusa korona

Satelitske fotografije pokazuju drastičan pad zagađenja nad Kinom nakon što je epidemija virusa korona prouzrokovala pad industrije i smanjenje putovanja.
FOTO: NASA objavila snimke drastičnog pada zagađenja vazduha zbog virusa korona
Foto: Pixabay
Američka svemirska agencija (NASA) saopštila je da se ova promena delimično odnosi na ekonomsko usporavanje uzrokovano naporima koji su bili usmereni na suzbijanje virusa, piše "Independent".
 
Fotografije NASA-e prikazuju kako su se nivoi NO2, toksičnog gasa iz vozila, elektrana i fabrika spustili nakon masovne izolacije uzrokovane virusom korona, a u poređenju s ranijim periodom.
 
 
Naučnici su ranije otkrili da je virus u Kini izbrisao najmanje četvrtinu emisija štetnih gasova u samo dve sedmice sredinom februara.
 
Zatvaranje fabrika u Kini i zahtevanje od ljudi da se zatvore u domove doveli su do naglog pada u sagorevanju fosilnih goriva - ključnog uzroka klimatske krize - u najvećem svetskom proizvođaču štetnih gasova.
 
Kina, gde je započela epidemija, ima gotovo 80.000 slučajeva virusa korona, što je daleko najveći broj nego u bilo kojoj drugoj zemlji, a umrlo je gotovo 2.900.
Mape NASA-e upoređuju nivo zagađenja između prve tri sedmice u godini i 10-25 februara.
 
 
Naučnici svemirske agencije rekli su da je pad zagađenja prvo uočen u blizini Vuhana, izvora epidemije, ali da se na kraju proširio i po celoj zemlji.
 
"Ovo je prvi put da sam video tako dramatičan pad zagađenja na tako širokom području zbog određenog događaja", rekao je Fei Liu, istraživač kvaliteta vazduha u centru za svemirske letove Godard u NASA-i. Ona je navela kako je zapažen pad nivoa NO2 tokom ekonomske recesije 2008. godine, ali je rekla i da je smanjenje bilo postepeno.
  • nina ns

    01.03.2020 12:54
    Hmmmmm....
    Teorija zavere: virus pusten u "promet'' ? Smanjiti zagadjenost? Pitanje za milion dolara...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.