Desetine naučnika će pregledati milione stranica tajne arhive "Hitlerovog pape"

Vatikan je za javnost otvorio arhivske dokumente koji bi mogli baciti novo svetlo na papu Pija XII čiji je pontifikat trajao od 1939. do 1958. godine, a u pitanju su dokumenti koji su desetinama godina bili u tajnosti.
Desetine naučnika će pregledati milione stranica tajne arhive "Hitlerovog pape"
Foto: Pixabay
Iako kritičari tvrde da je Pio XII, koga su neki nazivali "Hitlerovim papom", znao da režim nacističke Nemačke ubija Jevreje i nije preduzeo ništa da to spreči, Vatikan tvrdi da je Pio XII radio iza scene kako bi ih spasao.
 
Na desetine naučnika pripremaju se za pregled mnogih dokumenata. 
 
Papa Franja doneo je odluku pre godinu dana da otvori arhive o jednoj od najkontroverznijih figura Rimokatoličke crkve.
 
"Crkva se ne boji istorije", rekao je Papa vatikanskim istraživačima, javlja BBC.
 
Papa Franja je istakao da su papinstvo Pija XII obeležili "trenuci ozbiljnih poteškoća, mučnih odluka ljudske i hrišćanske razboritosti što bi se nekima moglo činiti kao uzdržanost".
 
Na zvaničnoj veb stranici Vatikana stoji da se radi o velikoj količini materijala od čega je mnogo toga u digitalnoj formi.
 
Biskup Serđo Pagano istakao je da su dokumenti iz Drugog svetskog rata raspoređeni na milionima strana, podeljenih u 121 odeljak prema temi.
  • Da

    03.03.2020 14:59
    Da
    Da kada su sve što je važno uništeno ili sakriveno baciće kosku koju svi znamo itd. Zašto nekažu da je amerika napravila dil sa nacističkim doktorima i naučnicima koi su radili u americi u zamenu za njihovo znanje. Pa atomska bomba hitler je u zamenu za nju dobio azil od amerikanaca da živi do smrti u paragvaju itd. Nikada nejćemo znati o nacistima i vatikanu uz patronat amerike i engleske pravu istinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.