Poginuo slavni švajcarski alpinista

Švajcarski alpinista Erhard Loretan, jedan od retkih koji se popeo na svih 14 vrhova viših od 8.000 metara, poginuo je na svoj rođendan - tako što je pao u provaliju dok se u Bernskim Alpima verao uz jedan greben.

Švajcarski alpinista Erhard Loretan, jedan od retkih koji se popeo na svih 14 vrhova viših od 8.000 metara, poginuo je na svoj rođendan - tako što je pao u provaliju dok se u Bernskim Alpima verao uz jedan greben.

Kako je jutros saopštila švajcarska policija, Loretan je stradao juče oko podneva dok se kao planinski vodič penjao sa klijentom uz greben vrha Grunhorn, koji je visok 4.043 metra. Njih dvojica su koristila kanape za završni uspon, a onda su iz nepoznatih razloga pali kad su bili na 3.800 metara visine. Loretan (52) je poginuo na mestu, a njegov klijent star 38 godina prebačen je u bolnicu u ozbiljno lošem stanju, saopštila je policija švajcarskog kantona Vale.

Loretan je počeo da se penje kad je imao 11 godina, a svoj prvi vrh viši od 8.000 metara - teško savladivi Nanga Parbat u Pakistanu - osvojio je 1982. godine. Na Mont Everest, najviši vrh na planeti, popeo se 1986. godine i tom prilikom zadivio je svet brzim usponom bez boce sa kiseonikom - taj podvig je izveo za samo 40 sati i dospeo na naslovne strane svetske štampe. Postao je treći čovek u istoriji koji se popeo na svih 14 vrhova viših od 8.000 metara i za to mu je trebalo 14 uzastopnih godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.