EU ograničila izvoz medicinske opreme u države koje nisu članice

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je večeras da je EU ograničila izvoz medicinske opreme u države van EU i istakla da je izvoz dozvoljen samo uz izričito odobrenje vlada država članica.
Ona je na svom Tviter nalogu navela da medicinska oprema za zaštitu od korona virusa može da se izvozi u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričitu saglasnost vlada država članica EU.
 
Kako je rekla, EU dejstvuje na tri nivoa: prvo radimo se sa industrijom kako bi nastavila sa radom, drugo radi se na tome da se zadrži unutar Evrope potrebna oprema i zbog čega je danas usvojena šemu ovlašćenja za izvoz za zaštitnu opremu.
 
"To znači da ova medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemlja članica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema", objasnila je predsednica EK.
 
Treći nivo podrazumeva solidarnost između zemalja članica kada je reč o deljenju i korišćenju medicinske opreme unutar EU.
 
Predsednik Srbije je povodom odluke Evropske komisije večeras izjavio da se zbog toga obratio Kini od koje je zatražio pomoć njenih stručnjaka. Srbija je od Kine nabavila pet miliona maski, a u toku je i postupak nabavke respiratora iz te zemlje.
 
U Srbiji je zbog širenja virusa korona proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.
  • Aleksandar 974

    16.03.2020 07:16
    Svako gleda svoj interes i svoju muku.
    AV sinoc kaze kako EU ne izvozi medicinski materijal van njihove zone,kaze nisu solidarni.Zatim kaze da smo mi obustavili izvoz brasna. Znaci ni mi nismo solidarni.
    Ne napadaj druge preCednice,kada isto to radis.
  • 100% Таксиста

    16.03.2020 06:22
    Ха ха коментар
    Нема увоза из ЕУ. Када ово прође, неће бити у Србији незапослених, а неће бити ни оних који ће хтети ићи у ЕУ да раде.
  • Željko

    16.03.2020 00:38
    Glupost ubija
    EU je danas zabranila izvoz medicinske opreme u sad su kao licemeri, jer neće da pomognu Srbiji. Kina, Koreja, Iran, SAD i 7 članica EU su najvišr pogođene, Ovo što se dešava u Italiji, već je krenulo u Španiji, a slede Nemačka, Francuska, Švajcarska... Kako da nam daju ono što i njima treba?
    Putin je još pre 2 nedelje zabranio izvoz medicinske opreme do kraja juna. Zaključak je da se optrma mogla kupiti u Rusiji pre 15 dana ulu u EU pre par dana, ali šta će to nama kada je taj virus slabiji od prehlade,
    Kažu 99% zaraženih su vezani za Milano, i to onaj koji su pre 2 nedelje preporučili za šoping. A sad su vam svi krivi. Nema maski, asepsola, gelova čak ni alkohola, ma nema ni kvasca i kriva EU. Nisam čuo da krivi Rusiju. Trebaju nam helikopteri, panciri ali ne i testovi za koronu.
    Kad mu je zaražen prijatelj Kokeza obustavili su testiranje građana a testove čuvaju za sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.