Rusija: Ulazak vojske u Libiju samo uz potvrdu SB

Rusija je spremna da razmotri eventualnu kopnenu operaciju u Libiji, ali samo na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Rusija je spremna da razmotri eventualnu kopnenu operaciju u Libiji, ali samo na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Polazim od principa da kopnenu operaciju može samo da odobri Savet bezbednosti UN. Ako neko želi da traži takav mandat, neka izvoli, dođite u Savet bezbednosti UN, razmatraćemo to", rekao je Lavrov. "Dobili smo informacije prema kojima se takvi projekti razmatraju u okviru NATO-a i Evropske unije", dodao je ruski ministar.

Rusija, koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, bila je uzdržana 17. marta na glasanju o rezolucije 1973, čime je dozvolila njeno usvajanje. Ta rezolucija je omogućila intervenciju međunarodne koalicije protiv režima libijskog vođe Moamera Gadafija kao i pokretanje vazdušnih napada na Libiju.
Rezolucija, međutim, ne dozvoljava kopnenu vojnu operaciju. Od tada, Rusija je u nekoliko navrata optužila Zapad da krši duh i slovo rezolucije.

Rusija je ocenila kao "neprihvatljivu" odluku Saveta za ljudska prava UN o hitnom slanju misije u Siriju radi istrage višenedjeljne represije nad antivladinim demonstrantima. Rusija, koja je u petak u Ženevi glasala protiv te odluke, "istakla je da je neprihvatljivo koristiti mehanizme UN za jačanje poštovanja ljudskih prava u svetu, za mešanje u unutrašnje stvari suverenih država". Savet za ljudska prava UN je na sastanku u Ženevi u petak, na zahtev SAD, zatražio hitno slanje misije u Siriju radi istrage kršenja ljudskih prava.
  • TT

    01.05.2011 08:15
    kakaljin kakaljin kakaljin kamaja...
    nagradno pitanje:
    ko profitira kada libija prestane da prodaje svoju naftu? od koga to evropa uvozi energente?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet