Milion vernika na beatifikaciji u Vatikanu

Papa Benedikt XVI proglasio je blaženim papu Jovana Pavla II pred više od milion vernika okupljenih danas na Trgu Svetog Petra u Vatikanu i okolnim ulicama gde su prisustvovali ceremoniji beatifikacije.
Papa Benedikt XVI proglasio je blaženim papu Jovana Pavla II pred više od milion vernika okupljenih danas na Trgu Svetog Petra u Vatikanu i okolnim ulicama gde su prisustvovali ceremoniji beatifikacije. Jovan Pavle II proglašen je blaženim po ubrzanoj proceduri, pokrenutoj posle njegove smrti 2005. godine.

Oko 86 zvaničnih delegacija, uključujući i 22 šefova vlada ili država prisustvuje događaju. Istovremeno 800 sveštenika daje pričešće masi hodočasnika, od kojih se neki od sinoć nalaze kod bazilike Svetog Petra. Za one koji ne mogu da prate ceremoniju na trgu Svetog Petra, u Rimu je postavljeno četrnaest ogromnih ekrana na kojima se prenosi slika koju gledaju i milioni u celom svetu.

Vatikan je saopštio da će krv Jovana Pavla II, uzeta prilikom njegovog poslednjeg boravka u bolnici pred kraj života, biti korišćena kao zvanična relikvija posle njegove beatifikacije. Poslednjih dana života papi su zbog eventualne transfuzije uzete četiri male epruvete krvi koje nikada nisu upotrebljene. Dve epruvete su date njegovom privatnom sekretaru, kardinalu Stanislavu Đivišu, a druge dve su ostale u vatikanskoj bolnici "Bambin Đezu", gde se o njima brinu časne sestre.

Jedna od epruveta koje se nalaze u bolnici biće uvrštena u relikvije i predstavljena javnosti danas, a druga će ostati kod časnih sestara. Jovan Pavle II, koji je rođen kao Karol Vojtila u poljskom gradu Vadovice 1920. godine, umro je 2. aprila 2005. godine.

  • janko

    01.05.2011 14:09
    @fuj
    ja ti ne mogu pomoci ako ne znas, ali procitaj svoj tekst uporedi sta sam ja pisao pa valjda ces shvatiti....
  • Fuj

    01.05.2011 11:27
    Janko, opet se tripuješ. Nisam srbenda, naprotiv, grozim se srbeni i SPC. Nema razlike između tih iz SPC koje si pomenuo i zlostavljača iz katoličke crkve. Problem je samo taj što ti svakog proglašavaš za srbendu pre nego što uopšte razmisliš šta je neko komentarom rekao. Objasni u kojoj konotaciji sam trebao da pomenem Pahomija i Ilariona kada je ovde u pitanju vest o dešavanjima u katoličkoj a ne pravoslavnoj crkvi?
  • janko

    01.05.2011 10:36
    @fuj
    s.rBendo, novokomponovani pravoslavac... a sta je sa pahomejem, ilarionom.... zar vasa sekta nije nedavno proglasila i nacrtala svog sveca... ajde se pokrijte usima i gledajte u svoje dvoriste.... metlu u sake i ciscenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet