Pobeda konzervativaca u Kanadi

Vladajuća Konzervativna partija i njen lider Stiven Harper nadmoćno su pobedili na vanrednim izborima u Kanadi osvojivši apsolutnu parlamentarnu većinu.

Vladajuća Konzervativna partija i njen lider Stiven Harper nadmoćno su pobedili na vanrednim izborima u Kanadi osvojivši apsolutnu parlamentarnu većinu.

U novom, 41. sazivu donjeg doma parlamenta od 308 mesta konzervativci će imati 166 poslanika, Nova demokratska partija 103, Liberali 34, Kvebečki blok četiri i Zelena stranka jednog poslanika. U odnosu na izbore pre nepune tri godine konzervativci imaju 13, a Nove demokrate čak 66 poslanika više, dok su Liberali i Kvebečki blok izgubili po čak 44 mesta.

Istorijsko iznenađenje priredila je Nova demokratska partija (NDP) predvođena Džekom Lejtonom (Jack Layton) osvojivši drugo mesto. Nove demokrate će prvi put od osnivanja Kanade 1867. godine biti glavna opoziciona stranka.

Katastrofalan poraz doživela je jedna od dve najjače partije koja se sa konzervativcima smenjivala na vlasti tokom čitave kanadske istorije - Liberalna stranka. Liberali ne samo da su izgubili izbore i status glavne opozicije nego njihov lider Majkl Ignjatijev (Mićael Ignatieff) nije čak izabran ni za poslanika. Slično se dogodilo i separatističkom Kvebečkom bloku koji je izborno-rezultatski gotovo ceo Kvebek ustupio Novim demokratama, a lider Bloka Žil Dusep (Gilles Ducepe) takođe je izgubio poslaničko mesto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet