U Hrvatskoj u pripremi zakon koji će suspendovati zakon o radu

Hrvatsko ministarstvo rada priprema novi zakon koji bi omogućio suspendovanje sadašnjeg Zakona o radu, pa bi zaposleni u celoj Hrvatskoj mogli očekivati manja prava ako takav predlog prođe, piše danas 24sata.hr.
U Hrvatskoj u pripremi zakon koji će suspendovati zakon o radu
Foto: Pixabay
Kako se navodi, zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom, teškoća u radu firmi ili njihovog zatvaranja, poslodavci bi mogli smanjivati platu radnicima do minimalne, promeniti uslove ugovora u radu i rezati sve ugovorene dodatke radniku.
 
Mediji navode da bi se mogla smanjiti i naknada za nezaposlene koji se prijavljuju na berzu rada.
 
Iako resorno ministarstvo poručuje da nijedna odredba neće biti doneta bez konsultacija sa sindikatima, oni smatraju da je Vlada odlučila da iskoristi vanredne okolnosti na štetu radnika.
 
S druge strane, poslodavci su još ranije upozorili da bi ukoliko u ovim vanrednim okolnostima ostanu da važe sve odredbe zakona, mogli biti izloženi tužbama radnika. Jer, na primer, ako ne mogu isplatiti platu i ugovorene dodatke zbog pada prihoda ili zatvaranja, postojeći zakon bi dao pravo radniku da ih tuži.
 
Poslodavci ističu da sada nije regulisan ni rad od kuće, a ne mogu poslati radnike ni na godišnji odmor.
 
Novi zakon bi omogućio i Vladi da reže materijalna prava zaposlenih u javnim i državnim službama jer bi ostavio mogućnost da poslodavac jednostrano suspenduje prava iz kolektivnih ugovora.
  • Nadam

    26.03.2020 13:54
    Se
    Da nasima nece pasti na pamet da se igraju novim zakonima i smanjenjem prava-moze li manje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet